29 januari 2021 Nieuws

What if Lab: Studenten x Corona

In het najaar werden met name studenten aangewezen als de veroorzakers van de tweede corona golf. Zij zouden het niet zo nauw nemen met de regels. Is het echt zo dat jongeren zich roekeloos gedragen? Of treffen de opgelegde beperkingen hen ook harder? In What if Lab: Studenten x Corona onderzoeken drie ontwerpstudio’s de belangrijkste knelpunten om vanuit daar tot ontwerpoplossingen te komen die studenten perspectief kunnen bieden én hen kunnen motiveren zich aan de maatregelen te houden.

Op verzoek van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) en Gemeente Eindhoven is What if Lab begin januari samen met innovatiebureau Six Fingers gestart met de vraag hoe we jongeren meer kunnen betrekken bij het terugdringen van het aantal COVID-19 besmettingen.

Met de inzichten en onderzoeksresultaten die tot nu toe opgedaan zijn bij de masterclass, het desk research, het etnografisch onderzoek onder de doelgroep en verschillende studentenhuis sessies is de ontwerpvraag inmiddels verder aangescherpt:

Hoe kunnen we studenten in coronatijd voldoende houvast, perspectief en alternatieven bieden, zodat zij de motivatie behouden om zich aan de maatregelen te blijven houden? 

Onderdeel van het etnografisch onderzoek: "een kijkje in jouw dag"
Onderdeel van het etnografisch onderzoek: “een kijkje in jouw dag”
Quotes uit het etnografisch onderzoek
Quotes uit het etnografisch onderzoek

Gezien de urgentie van het traject zijn de deelnemende ontwerpstudio’s via scouting benaderd. Elke ontwerpstudio is geselecteerd op basis van specifieke kwaliteiten waarmee zij in de verschillende fases van het ontwerpproces kunnen bijdragen:

  • Social designer en onderzoeker Shay Raviv ontfermt zich met name over het onderzoek en de exploratie;
  • Ontwerper en beeldend kunstenaar Manon van Hoeckel zet zich in voor het concept ontwerp en de co-creatie;
  • De Reuringdienst gaat aan de slag met de experimenten en prototypes om de concepten te testen onder de doelgroep.

Gedurende het hele traject zal er nauw worden samengewerkt met studenten. Daarnaast zijn er verschillende Eindhovense onderwijsinstellingen aangesloten als (samenwerkings)partners: TU/e, Summa College, Fontys Hogescholen, Sint Lucas en Design Academy Eindhoven (DAE).

De komende weken zetten de drie ontwerpstudio’s hun inzichten uit de onderzoeken en gesprekken om tot concrete concepten die zij kunnen testen onder de doelgroep.