27 november 2023 Nieuws

What if Lab op InnovatieExpo 2023

Dit jaar maakte What if Lab onderdeel uit van de InnovatieExpo! Hoe kunnen we ontwerpkracht inzetten voor maatschappelijke transities? Namens Dutch Design Foundation, lieten we dat zien aan de hand van vier What if Labs. We namen we bezoekers van InnovatieExpo mee in een realiteit waar de kracht van ontwerp niet te ontkennen is.

De vier projecten visualiseren concreet hoe ontwerpkracht kan bijdragen aan een breed pallet van maatschappelijke thema’s. Ook laten ze zien hoe ontwerpers en organisaties samenwerken om te komen tot nieuwe oplossingsrichtingen en perspectieven.

De vier getoonde projecten

Een van de projecten die werd getoond is Groen voor Blik, afkomstig uit het Embassy Lab (project bij World Design Embassies, waar het What if Lab methodiek is toegepast) in samenwerking met gemeente Eindhoven en ontwerpstudio Studio 1:1. Dit is een concept voor een leefbare straat met meer groen en hoge bewonersbetrokkenheid. Dit project was ook onderdeel van Dutch Design Week 2023.

Daarnaast toonden we het project Over-bruggen, een What if Lab in samenwerking met Gemeente Amsterdam. In dit lab gingen PLYGRND.city, Ivanka Bakker en Florian Eckardt aan de slag met een concreet vraagstuk over de bruggen in Amsterdam die aan het einde van hun technische levensduur zijn. Hoe kunnen deze bruggen vormgegeven worden als multifunctionele ruimtes zonder autoverkeer?

Ook wordt Het Circulaire Station getoond, een What if Lab in samenwerking met Bygg Architecture & Design en ProRail. Hoe maak je 350 kleine station in Nederland Circulair? We toonden het concept van Bygg die omwonenden van het station betrekt. 

Sunseeker maakte ook onderdeel uit van de expo. In 2018 initieerde gemeente Eindhoven en Solliance het What if Lab: SolarSquare Design Challenge. De vraag? Ontwerp een vernieuwende toepassing van flexibele zonnecellen voor het nieuwe Victoriapark in Eindhoven. Ontwerpstudio VANTOT ontwikkelde SUNSEEKER, een nieuwe, interactieve vorm van straatverlichting die ons op een andere manier laat denken over duurzaamheid.

Lees hier de terugblik van de dag op de website van InnovatieExpo.