Rethinking shared space © Max Kneefel
12 december 2023 Nieuws

We blikken terug op What if Lab in 2023

Met het nieuwe jaar in aantocht blikken we – nu het nog kan – graag nog even terug op 2023. Het was namelijk een jaar vol zinvolle samenwerkingen, innovatieve ontwerpen en doorontwikkelingen. Van nieuwe What if Labs tot projecten uit afgeronde labs, alle ontwikkelingen kwamen tot een hoogtepunt op Dutch Design Week 2023 (DDW23).
What if Lab: Rethinking shared space © Boudewijn Bollmann

Positieve functiemenging in de stad

In maart 2023 riepen we in samenwerking met Sweco ontwerpers op om nieuwe keuzes te maken voor schuurgebieden; plekken waar industrie tegenover wonen staat, mobiliteit tegenover leefbaarheid of natuur tegenover landbouw. In What if Lab: Rethinking shared space gingen Starling Associates, cocosmos en Space & Matter hiermee aan de slag. Iedere ontwerpstudio ontwikkelde toekomstbestendige, integrale en adaptieve oplossingen om de functiemenging (mixed-use) op een positieve en toekomstbestendige manier vorm te geven. Tijdens DDW23 toonden ze hun concepten aan een breed publiek. Benieuwd naar de concepten? Lees hier meer. 

“DDW is zowel een eind- als een startpunt van ideeën en initiatieven, en tijdens DDW23 kwamen voor ons die twee elementen als nooit tevoren samen binnen de samenwerking met Sweco in het What If Lab. Het was een feest om met iedereen die betrokken was vanuit Sweco het resultaat te vieren, ons werk samen fysiek te presenteren, en tegelijkertijd toekomstige potenties te ontdekken!” – Lars van Vianen (Starling Associates)

Kick-off What if Lab: Upcycled turbines © about.today

Kick-off met Vattenfall: circulariteit in windenergie

In september volgde de volgende open oproep. In samenwerking met Vattenfall gingen we op zoek naar ontwerpers om circulariteit in windenergie te bevorderen. Windturbines in een windpark hebben een operationele levensduur van dertig jaar. Hoe kun je de onderdelen zo goed mogelijk hergebruiken als de turbines worden ontmanteld? Na een intensief selectieproces viel de keuze uiteindelijk op vier in plaats van de beoogde drie ontwerpers! De geselecteerde ontwerpers gaan scenario’s ontwikkelen waarin windparken een kleine tot geen materiële voetafdruk hebben en waarbij de energie-opbrengst van een windturbine tijdens zijn levensduur is gemaximaliseerd. Tijdens DDW23 kwamen de ontwerpers en het Vattenfall team voor het eerst samen voor de officiële kick-off, die bestond uit verschillende expertsessies. Benieuwd wat daar naar boven kwam? Lees hier de terugblik.

“De technische expertise voor het ontwerpen van windparken hebben we in huis, maar voor vernieuwende invalshoeken zoeken we juist de creatieve denkkracht en de input van sparringpartners die alle vrijheid krijgen om inspirerende ideeën aan te dragen waar wij niet op zouden zijn gekomen.” – Thomas Hjort, directeur Innovatie Offshore Wind bij Vattenfall

© Penyue Yang

Indonesische ontwerpers in Nederland! 

In What if Lab: Sustainable public spaces, de tweede samenwerking tussen What if Lab en Erasmus Huis Jakarta, vormen Nederlandse en Indonesische ontwerpers samen een team om een prototype te ontwerpen voor buurten in Indonesië die nu nog geen toegang hebben tot gedeelde gemeenschapsruimtes. Tijdens DDW23 kwamen de Indonesische ontwerpers op bezoek in Nederland. Ze kregen hier de kans om inspiratie op te doen van de huidige What if Lab projecten en presentaties. In maart 2024 zullen de geselecteerde ontwerpers hun concept presenteren in Jakarta. En tijdens DDW24 tonen ze de concepten in Eindhoven. 

What if Lab op InnovatieExpo 2023

Na DDW23 gingen we gelijk door. Want dit jaar maakte What if Lab onderdeel uit van de InnovatieExpo op 2 november! Hoe kunnen we ontwerpkracht inzetten voor maatschappelijke transities? Namens Dutch Design Foundation, lieten we dat zien aan de hand van vier What if Labs. We namen bezoekers van InnovatieExpo mee in een realiteit waar de kracht van ontwerp niet te ontkennen is. De vier projecten visualiseren concreet hoe ontwerpkracht kan bijdragen aan een breed pallet van maatschappelijke thema’s. Ook laten ze zien hoe ontwerpers en organisaties samenwerken om te komen tot nieuwe oplossingsrichtingen en perspectieven. Lees hier welke projecten we hebben geëxposeerd. 

BuurtWoongroep in de praktijk gebracht

In What if Lab: Connected Generations, i.s.m ActiZ, ontwikkelde social design bureau We are Social Rebels het concept De BuurtWoongroep. De BuurtWoongroep is een flexibele woongroep verspreid door de buurt. Deze woongroep bestaat uit mensen van verschillende generaties die een sociaal netwerk vormen, naar elkaar omkijken en samen dingen ondernemen. Zo kunnen de leden samen plekken in de buurt beheren of delen ruimtes met elkaar. Na veel interesse vanuit verschillende partijen, zoals gemeenten, welzijnsorganisaties, verpleeghuizen etc., kreeg dit concept in 2023 een vervolg. In Roosendaal hebben de ontwerpers samen met inwoners en zorgprofessionals een BuurtWerkgroep opgericht die nu volledig op eigen benen staat. De leden van de groep stelden een gezamenlijke missie op voor de buurt, definieerden hun rol daarin, betrokken buurtbewoners en organiseerden de eerste buurtinitiatieven. 

We are Social Rebels’ concept is als casus opgenomen in een onderzoek van ActiZ over de impact van social design op ouderenzorg. Lees hier meer over het onderzoek.