2 november 2021 Nieuws

Studio 1:1 en Sweco beginnen met de doorontwikkeling van Shadow Spaces

Het selectiecomité van Sweco gaf tijdens Dutch Design Week aan door te willen met het concept van Studio 1:1, Shadow Spaces. In 2022 gaan de ontwerpers en Sweco samen aan de slag met de verdere uitwerking van het concept. Benieuwd waarom ze voor Shadow Spaces kozen? Je leest het hieronder!

Ongebruikte ruimte biedt perspectief

Shadow Spaces doet het net even anders. In dit concept is de functionele beheersbaarheid niet de bepalende factor, maar hier staan vitaliteit en het sterk veranderende klimaat centraal. Schaduwplekken veranderen in groene kamers tegen hittestress. 

”Ik heb hier heel veel zin in, en kijk er enorm naar uit samen aan de slag te gaan. Let’s go!”
– Lucas Zoutendijk, Studio 1:1

Dit circulaire concept valt op door het benutten van het potentieel in de publieke ruimte: de ongebruikte ruimte onder viaducten. Dit idee gaat uit van dat wat er al is, zonder dat er iets nieuws voor hoeft te komen. Het heft daarnaast bestaande barrières in steden op, door met viaductontwerp de diverse stadsdelen juist te verbinden. En mensen met elkaar in contact brengen.

Met dit ontwerp als vertrekpunt werken Studio 1:1 en Sweco samen aan de praktische uitwerking op het gebied van onder meer techniek, ecologie & biodiversiteit. Hiervoor deelt Sweco tijd en kennis, en maakt de directe koppeling met andere projecten. Dit concept sluit bijvoorbeeld goed aan bij opdrachten voor ProRail, Rijkswaterstaat en steden. Sweco ziet dit idee dan ook direct als de nieuwe standaard voor andere projecten in de praktijk.