30 mei 2024 Nieuws

Samenwerken voor toekomstige ouderenzorg

De kick-off van What if Lab: Caring Neighbourhoods vond plaats op woensdag 29 mei. De geselecteerde ontwerpstudio morgenmakers zal de komende twee jaar met drie zorgorganisaties, Archipel Zorggroep, Coloriet, en Curamare, aan de slag gaan met de centrale ontwerpvraag: “What if.. er zorgzame gemeenschappen zijn, die wederkerig samenleven?”

In een tijd waarin het besef groeit dat onze samenleving zich moet voorbereiden op nieuwe vormen van ouderenzorg, is er geen tijd te verliezen. Het What if Lab benadrukt de noodzaak van een inclusieve en zorgzame samenleving waarin mensen zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven en de regie over hun eigen leven behouden.

morgenmakers, een ontwerpstudio bekend om hun nieuwsgierige, betrokken en creatieve aanpak, zal de komende twee jaar intensief samenwerken met ActiZ, de brancheorganisatie, en de drie deelnemende zorgorganisaties. Samen vormen zij het ontwerpteam. Ze gaan concepten ontwerpen die een wederkerige manier van samenleven bevordert, waarbij buurtgenoten en zorgorganisaties samenwerken in een zorgzaam netwerk. Hierbij verkennen ze ook de rol van professionals in de ouderenzorg binnen zorgzame gemeenschappen.

We stellen het ontwerpteam graag verder voor:

morgenmakers

Nieuwsgierig, betrokken en creatief – dat zijn morgenmakers. Met liefde en energie duiken ze in uiteenlopende maatschappelijke vraagstukken, luisteren ze écht naar wat er speelt en geven ze vorm aan morgen. Fiona en Mieke vertegenwoordigen de studio in Dit What if Lab.

Het ontwerpteam © TwentieFour
Morgenmakers (Mieke & Fiona) © TwentieFour

De zorgorganisaties

De drie zorgorganisaties zijn zorgvuldig geselecteerd om verschillende schalen te representeren. Ze komen uit heel Nederland: Archipel Zorggroep is gevestigd in Eindhoven, Noord-Brabant, Coloriet is actief in Flevoland, en Curamare in Goerree-overflakkee, Zuid-Holland. Hiermee brengen ze expertise uit zowel stad als provincie mee.

Archipel (Anne, Saskia en Joan) © TwentieFour
Coloriet © TwentieFour
Curamare (Lisa) © TwentieFour