What if Lab werkt aan duurzame samenwerkingsverbanden tussen ontwerpstudio’s en organisaties.
Maatschappelijke uitdagingen vragen om nieuwe antwoorden en een andere manier van denken. Dat is bij uitstek de rol van ontwerpers. Bij What if Lab brengen we ontwerpstudio’s en organisaties samen. We verbinden de expertise, netwerken en middelen die nodig zijn om tot verandering te komen. Ontwerpers krijgen zo de kans om zich vast te bijten in uitdagende vraagstukken, en organisaties krijgen nieuwe inzichten in kansen voor de toekomst. Samen ontwikkelen we de samenleving van morgen.
Een van de meest krachtige vragen ooit gesteld. De basis van wetenschap en vernieuwing. “What if” zorgt ervoor dat de bestaande logica waarmee we naar problemen kijken wordt uitgedaagd. Door deze vraag centraal te stellen, worden grenzen verlegd en ontstaan oplossingen vanuit een nieuw perspectief.
What if Lab is een platform waar vanuit de samenwerking tussen ontwerpers en opdrachtgevers (bedrijfsleven, overheden en instituten) wordt geactiveerd en gefaciliteerd. Een platform dat inzet op creatieve denkkracht voor de vormgeving van onze gezamenlijke toekomst. What if Lab biedt een duidelijk raamwerk om te ontdekken hoe ontwerpers en ontwerpmethodiek (langdurig) organisaties kunnen ondersteunen in het ontwikkelen en onderzoeken van oplossingen voor complexe vraagstukken.
In principe is alles om ons heen ontworpen, van de spijkerbroek die je draagt tot de website die je nu bekijkt. Maar niet alleen producten of gebruiksvoorwerpen zijn ontworpen, dit geldt ook voor processen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de manier waarop we met elkaar samenleven of hoe we omgaan met ons afval.
Ontwerpers geven vorm aan de toekomst. Door het ontwikkelen van processen, methodieken en scenario’s vinden ze gerichte antwoorden op complexe maatschappelijke uitdagingen. De rol van visionaire en innovatieve ontwerpers is groot en valt niet te onderschatten.
In een What if Lab is de concrete uitkomst niet het enige wat telt: het proces, de samenwerking en vooral het doen zijn belangrijke onderdelen van de waarde die What if Lab vertegenwoordigt. In het proces van het What if Lab biedt een organisatie ontwerpers de kans om, van buiten naar binnen, mee te kijken in de dagelijkse praktijk. Omdat ontwerpers getraind zijn in het bevragen van de status quo en (in tegenstelling tot bijvoorbeeld wetenschappers) denken in mogelijkheden in plaats van feiten, kunnen zij makkelijk tot nieuwe inzichten en kansen komen. De structuur van een What if Lab en de ontwerpmethodieken van ontwerpers bieden medewerkers en organisaties regelmatig al een nieuw perspectief; door ‘wat?’ eerst centraal te stellen voordat ‘hoe?’ aan bod komt.
Dutch Design Foundation organiseert jaarlijks verschillende evenementen en projecten met en voor ontwerpers en ondersteunt hen in de dagelijkse praktijk. Daarmee staan we in contact met duizenden ontwerpers en ontwerpbureaus met elk hun eigen expertises. Binnen deze groep gaan we op zoek naar en selecteren partijen die met hun expertise, achtergrond en motivatie kunnen ondersteunen in het vraagstuk van de organisatie. Aan de hand van een duidelijke briefing, kennismakingsgesprekken, sessies met experts of een masterclass, gaan ontwerpstudio’s vervolgens aan de slag. In een proces komen onderzoek en concepten samen en worden ideeën gevalideerd en steeds verder verfijnd naar aanleiding van feedback van de opdrachtgever. Dit proces wordt door het What if Lab ondersteund, door middel van een ‘Lab Manager’ en/of speciaal voor het What if Lab ontwikkelde digitale dashboard. Aan het eind van het What if Lab presenteren ontwerpers de resultaten, waarbij opdrachtgevers potentie en impact voor de organisatie kunnen toetsen.
Als What if Lab zijn we een matchmaker en facilitator, we zorgen ervoor dat de juiste partijen bij elkaar komen en hebben verschillende processen vormgegeven waarin opdrachtgevers en ontwerpers elkaar leren kennen. Duidelijke briefings en overeenkomsten, een heldere tijdslijn, open oproep en scouting, procesbegeleiding en eerlijke beloningen voor de deelnemers zijn de bouwstenen die ten grondslag liggen aan alle projecten.
Na het What if Lab heeft de opdrachtgever een in de desbetreffende ontwerpstudio een goede partner gevonden voor verdere ontwikkeling van het project. Tijdens het What if Lab zijn zij samen tot een passend concept. scenario of prototype gekomen waarmee ze de volgende stap kunnen zetten. Hiermee is de doelstelling van het What if Lab behaald met een goede basis voor een zelfstandige samenwerking tussen opdrachtgevers en ontwerpers.
What if Lab is er voor iedereen die gelooft dat alles beter, mooier of efficiënter kan en in ieder probleem de uitdaging herkent. What if Lab verbindt daarbij ontwerpers, bedrijven, overheden en dienstverlenende organisaties.
Doordat er meerdere typen What if Labs zijn, is er een passende vorm voor veel organisaties. De diversiteit aan opdrachtgevers van de voormalige Labs geeft dit goed weer. Zo zijn er al What if Labs uitgezet door Sweco, ReumaNederland, ABN AMRO, VNG, NS/ProRail, Fokker Elmo, Leolux, Marathon Eindhoven, Provincie Noord-Brabant en de Politie i.s.m. het Ministerie van Justitie en Veiligheid.