26 juli 2022 Open oproep

Open oproep What if Lab: Over-Bruggen

Gemeente Amsterdam heeft ongeveer 1800 bruggen en 600 kilometer kade in beheer. De vele bruggen en kademuren verbinden de wijken en buurten met elkaar, en geven de stad karakter. Maar honderden bruggen en kilometers kademuur zijn aan het eind van hun technische levensduur en een aanzienlijk deel is in slechte staat. Tijd voor actie! We zijn op zoek naar ontwerpers met een sterke toekomstvisie voor de bruggen in Amsterdam.

Het afsluiten van een brug – oftewel, het afsluiten van een brug voor autoverkeer – betekent een verandering voor de omwonenden die negatief ontvangen kan worden. Terwijl er juist ook kansen ontstaan. Er wordt een stukje stad teruggewonnen op de auto, wat nieuw gebruik en een verrijking voor de stad kan opleveren. Hoe kunnen we de transitie van het gebruik van zo’n brug dan zo vormgeven dat de verandering als meerwaarde wordt ontvangen in een buurt?

What if… bridges become multifunctional spaces for city life?

Gemeente Amsterdam is op zoek naar ontwerpers, in het ruimtelijke en sociale domein, die samen met bewoners aan de slag gaan om inspirerende en innovatieve nieuwe functies van Amsterdamse bruggen te visualiseren. Het doel van de ontwerpen is om verkeer van verschillende bruggen te weren en daar tegelijkertijd een positief alternatief gebruik tegenover te zetten. Gemeente Amsterdam is daarvoor op zoek naar één of meerdere concepten om de vrijgekomen ruimte van afgesloten bruggen opnieuw in te kunnen zetten.

Wie we zoeken

Voor dit What if Lab zijn we specifiek op zoek naar een interdisciplinaire samenwerking tussen een ruimtelijk en sociaal ontwerper. Twee individuele ontwerpers of studio’s vanuit deze twee disciplines kunnen zich gezamenlijk als coalitie inschrijven voor dit lab. Echter is het ook mogelijk om je als individuele ontwerper in te schrijven en na selectie door ons en Gemeente Amsterdam gekoppeld te worden aan een ontwerper of studio uit de andere discipline. Ook kan je als ontwerpstudio die actief is in beide ruimtelijke en sociale vraagstukken aanmelden. 

Lees de volledige briefing en meld je aan voor 4 september. Click here for the English briefing.