12 mei 2022 Open oproep

Open oproep ‘Totaal lokaal’

Welke rol speelt duurzaamheid in de stad van de toekomst? Hoe zien nieuwe leefomgevingen eruit? Wat voor nieuwe diensten en typen gebouwen kunnen we verwachten? Wat zal het systeem voor energie, mobiliteit, voedsel, schoon water, natuur, materialen en wonen zijn? Sweco, het grootste architecten- en ingenieursbureau van Europa, daagt ontwerpers uit om samen te werken aan de ontwerpvraag: What if… our cities were fully self-sufficient? Meld je nu aan voor What if Lab: Totaal lokaal!

De wereld is in beweging. Extremen zijn aan de orde van de dag. Het is te nat of te droog, te heet of te koud, grondstoffen en energie zijn schaars en we verliezen per dag tientallen kilometers waardevolle natuur. We willen beter, mooier en sneller, maar steeds vaker realiseren we ons dat onze wereld niet maakbaar is. We kunnen niet vechten tegen extremen. We moeten ze omarmen. En daarvoor is het nodig om terug te gaan naar de basis, onze oorsprong. Zelfvoorzienend zijn is dichterbij dan ooit. Of is het terug van weggeweest?

We staan aan de vooravond van een nieuw tijdperk. Een tijd die het mogelijk maakt om het anders te gaan doen, waarbij we écht anders omgaan met energie, ruimte, materialen, systemen én elkaar. Een tijd waarin de gezonde stad van de toekomst een nieuwe, lokale betekenis krijgt. Past onze leefomgeving nog wel bij de uitdagingen van nu? Denk bijvoorbeeld aan onze veranderende visie op mobiliteit, onze behoefte om zelf voedsel te verbouwen en onze ambitie om op steeds meer plekken water vast te houden. We willen duurzame energie ontwikkelen en minder uit stoten. Maar we kijken ook anders naar ons welzijn. We willen weer authentiek contact met elkaar in de vorm van een hechte gemeenschap. Er is behoefte aan contact en verbinding, waarbij we zorgdragen voor elkaar.

Wat voor grensverleggende toepassing ontwerp jij om over vijf jaar een zelfvoorzienende stad te realiseren? Jouw toepassing levert een waardevolle bijdrage op het gebied van energie, voedsel of water waarmee gezondheid, biodiversiteit en sociale binding voor inwoners optimaal is.

In What if Lab: Totaal Lokaal, wil Sweco samen met ontwerpers gaan onderzoeken hoe de wereld eruitziet als steden in hun eigen levensbehoeften kunnen voorzien. Meld je nu aan! Inschrijven kan tot 7 juni. Click here fore the English briefing.