8 september 2023 Nieuws

Open call: Upcycled turbines

Ontwerpers! We hebben een nieuwe open oproep, in samenwerking met Vattenfall. Vattenfall is een internationaal energie bedrijf met één doel voor ogen: een fossielvrije wereld binnen één generatie. Ben jij systeem ontwerper, industrieel ontwerper of (urban) architect en wil jij je bezig houden met verduurzaming binnen de energiesector? Lees dan snel verder.

Naarmate de ontwikkeling naar een energieneutraal systeem vordert, zal de vraag naar fossielvrije elektriciteit aanzienlijk toenemen. Tegelijkertijd is er een toenemende vraag naar energie. Om op een duurzame wijze aan deze groeiende behoeften te voldoen, is de inzet van windturbines cruciaal. 

Windturbines in een windpark hebben een operationele levensduur van 30 jaar. Hierna kan Vattenfall de machines mogelijk recyclen door ze te ontmantelen in hun oorspronkelijke materiaalcomponenten voor mogelijk hergebruik. Dit proces van herverwerken voor een tweede leven, brengt echter extra energiekosten met zich mee. Hoewel eenvoudig recyclen een stap in de goede richting is, erkent het innovatieteam van Vattenfall dat er onbenut potentieel is in het direct hergebruiken van onderdelen van deze ontmantelde windparken.

De onderdelen van de ontmantelde windturbines bevatten de sleutel tot het ontsluiten van een transformatieve visie. Daarom de vraag: What if… decommissioning a wind farm became a gold mine of resources? 

Hiervoor zijn wij opzoek naar ontwerpers die scenario’s gaan ontwikkelen waarin windparken een kleine tot geen materiële voetafdruk hebben en waarbij de energie-opbrengst van een windturbine tijdens zijn levensduur is gemaximaliseerd. Omdat dit vraagstuk diverse skillsets vraagt, zijn we opzoek naar een industrieel ontwerper, systeemontwerper en een architect. 

Ga jij deze uitdaging met Vattenfall aan? Bekijk hier de volledige briefing en meld je aan voor 5 oktober.