11 april 2023 Open oproep

Open call: Sustainable Public Spaces

We zijn op zoek naar Nederlandse en Indonesische ontwerpers! Voor dit lab vormen zij een team die samen met bewoners duurzame oplossingen bedenken om het gebrek aan openbare ruimte in Jakarta aan te pakken. Ben jij wie we zoeken?

Jakarta is een van de dichtstbevolkte megasteden ter wereld. Met 10.560.000 inwoners op 662 km2 en 15.964 inwoners per km2 is ruimte schaars. Dit vertaalt zich in een dichtbevolkte stad met relatief weinig vrij toegankelijke openbare ruimte, ook al zijn deze ruimtes cruciaal voor het welzijn van de burgers omdat ze mensen ruimte bieden om elkaar te ontmoeten, te recreëren, te spelen en te sporten. In What if Lab: Sustainable public spaces, in samenwerking met Erasmushuis Jakarta, zoeken we Nederlandse en Indonesische ontwerpers om een team te vormen om een concept te ontwerpen en te prototypen voor wijken in Indonesië die momenteel geen toegang hebben tot gedeelde gemeenschapsruimtes.

De toenemende verstedelijking van onze steden heeft niet alleen gevolgen voor de openbare ruimte, maar stelt ons ook voor maatschappelijke uitdagingen op het gebied van klimaat, verantwoord gebruik van beschikbare materialen en de behoefte aan meer duurzame oplossingen. Hier kunnen biogebaseerde materialen een oplossing bieden, aangezien zij een onuitputtelijke bron van grondstoffen zijn die snel teruggroeien, vaak volledig recycleerbaar of composteerbaar zijn en CO2 uit de atmosfeer absorberen en opslaan.

Wat als… we duurzame openbare ruimtes in Indonesië co-creëren?

Het concept moet het gebruik van biogebaseerde en hergebruikte materialen bevorderen, samen met de bewoners worden ontworpen om aan de plaatselijke behoeften te voldoen, en de resultaten moeten door een brede groep kunnen worden gebruikt. Het eindresultaat is een masterplan, een prototype van ten minste één structuur en een ontwerp/materiaalgids die kan worden gedeeld met andere gemeenschappen die hun openbare ruimte willen transformeren.

Wil je deelnemen aan dit Lab? Lees hier de briefing en schrijf je in vóór 11 mei 2023!