13 mei 2024 Open oproep

Open call: De stad die teruggeeft

We starten ons vierde lab met Sweco, Europa’s grootste architecten- en ingenieursadviesbureau! Dit lab gaat over de regeneratieve stad. Steeds meer mensen trekken naar steden. Momenteel woont 55 procent van de wereldbevolking in stedelijke gebieden. Tegen 2050 wordt verwacht dat dit bijna 70 procent zal zijn. Deze verschuiving verandert de wereld snel en brengt nieuwe uitdagingen met zich mee die onze kwaliteit van leven beïnvloeden. Als we een duurzame en sociale toekomst voor steden willen, moeten we heroverwegen hoe we stedelijke omgevingen organiseren, bouwen en bewonen. Sweco gelooft dat de stad van de toekomst een stad is die teruggeeft; door méér te bieden dan ze vraagt, waardoor mens en natuur in harmonie samen kunnen leven. Hoe ontwerpen we samen die stad?

Een regeneratieve stad werkt aan het maken van een gezonde en duurzame omgeving door natuurlijke hulpbronnen en ecosystemen te herstellen en te verbeteren. Hoe kunnen we straten, wijken en buurten ontwerpen die zichzelf kunnen verbeteren? Hoe ziet een straat en buurt eruit wanneer we het zo ontwerpen dat sociale en ecologische duurzaamheid het groeimodel vormt?

What if.. cities gave back?

In dat lab kiezen we drie ontwerpstudio’s. Ieder gaat met één van de volgende focusgebieden aan de slag: stationsgebied, revitaliseringswijk en nieuwe woonwijk in uitleggebied. Lees de briefing voor meer informatie over deze focusgebieden.

Wil jij samen met Sweco bijdragen aan de stad die teruggeeft? Meld je hier aan voor 22 mei!