De ontwerpteams (foto: Nick Bookelaar)
6 juni 2024 Nieuws

Ontwerpteams voor de regeneratieve stad

31 mei vond de kick-off van What if Lab: De stad die teruggeeft plaats. Sweco ging samen met de geselecteerde ontwerpers aan de slag met de vraag: Hoe kunnen we de negatieve impact van verstedelijking verminderen en steden actief laten bijdragen aan een gezonde en duurzame leefomgeving? Benieuwd wie de geselecteerde ontwerpers zijn? Lees dan verder!

Momenteel woont 55 procent van de wereldbevolking in stedelijke gebieden. Tegen 2050 wordt verwacht dat dit bijna 70 procent zal zijn. Daardoor staat de kwaliteit van leven in die stedelijke gebieden onder druk. Hoe kan die leefbaarheid worden gewaarborgd? Hoe kunnen we straten, wijken en buurten ontwerpen die zichzelf kunnen verbeteren? Oftewel: hoe creëren we een stad die teruggeeft? In drie ontwerpateliers, bestaande uit een ontwerpers en verschillende Sweco experts, storten de teams zich op deze vragen.

Fides Lapidaire © Nick Bookelaar
Aukje Goossens © Nick Bookelaar
Kornelia Dimitrova © about.today
Philippe Rol © Nick Bookelaar

De geselecteerde ontwerpers

Fides Lapidaire

Als Social Designer biedt Fides Lapidaire onverwachte invalshoeken op complexe maatschappelijke vraagstukken. Van het sluiten van de voedselkringloop door Broodjes Poep te verkopen, tot een serie zwemkleding die de kwaliteit van het water zichtbaar maakt. Met een snufje humor en een scheut tastbare kennis werpt Fides Lapidaire een ander licht op dat wat we denken te weten. Met de experts van Sweco gaat ze aan de slag met een revitaliseringswijk, dit zijn buurten die belangrijke herontwikkelings- en vernieuwingsprojecten ondergaan met als doel de algemene leefomstandigheden, infrastructuur en sociaaleconomische status van het gebied te verbeteren.

Volle Grond

Philippe Rol, van ontwerpstudio Volle Grond, stapt dit What if Lab in vanuit de ecopsychologie. In een snel veranderende wereld vindt hij dat we nieuwe vergezichten nodig hebben: visies op hoe we als mens als ónderdeel van een veel groter levend geheel met elkaar samenleven. In dit lab gaat hij met Sweco experts ontwerpen voor een uitleggebied, een locatie aan de rand van de stad waar nieuwbouwprojecten plaatsvinden.

Massif Architects x Kornelia Dimitrova

In dit What if Lab slaan Massif Architects de handen ineen met Kornelia Dimitrova. Hun gecombineerde visie richt zich op het creëren van een gebouwde omgeving die klaar is voor de toekomst. Ze streven ernaar bij te dragen aan de ontwikkeling van steden die duurzaam, veerkrachtig en sociaal rechtvaardig zijn door middel van innovatief en inclusief ontwerp. In dit lab richten zij zich op een stationsgebied.

Dutch Design Week 2024

De komende maanden gaan de ontwerpteams aan de slag met hun focusgebieden en krijgen ze toegang tot de kennis en het netwerk van Sweco. Tijdens Dutch Design Week 2024, van 19 tot en met 27 oktober, worden de resultaten van dit What if Lab gepresenteerd.