28 september 2021 Nieuws

Nieuwe richtingen voor Biodegradable plastic

De urgentie van plastic als milieuprobleem is duidelijk. Tegelijkertijd is een wereld zonder plastic nauwelijks voor te stellen. De onafhankelijke onderzoeksorganisatie TNO, verwacht dat we nog decennia van plastic afhankelijk zullen blijven.  Voor een werkbare en verantwoorde toekomst zijn ontwerpers cruciaal. Zij brengen nieuwe denkrichtingen, ontwerpkansen en materialen. In dit Embassy Lab gaan drie ontwerpstudio’s daarom aan de slag met de techniek van TNO.

Enter Torwash, een unieke techniek en installatie ontwikkeld door TNO, blijkt goed ingezet te kunnen worden om selectief PLA-plastic op te kunnen lossen uit voorwerpen, composieten en gemengde afvalstromen. PLA staat voor biologisch afbreekbaar plastic (thermoplastische polymeren van melkzuur). Het materiaal kan goed worden afgebroken bij hoge temperaturen. Deze techniek opent richtingen voor een andere manier van ontwerpen en nieuwe circulaire materialen en producten. 

De techniek is er. Hoe verder?
Om te demonstreren hoe effectief het proces kan zijn, hebben we goede voorbeeldprojecten nodig, die intensief getest kunnen worden in de Torwash installatie. In dit Embassy Lab staan drie thema’s centraal: persen, 3D-printen en verbindingen. Ieder thema wordt gekoppeld aan een van de volgende ontwerpstudio’s.

Studio laVina
Op het gebied van persen gaat Polina Baikina, oprichter van Studio laVina, aan de slag. Studio laVina, is een onderzoeks- en kunststudio dat dient om mensen opnieuw te verbinden met hun omgeving. Dit door objecten en ruimtes te ontwerpen die een positief effect hebben op de mentale en fysieke gezondheid.

Studio GROOVIDO
Studio GROOVIDO bestaat uit het duo Gianmaria en Giorgio. Zij gaan zich bezighouden met 3D-printen in dit Lab. Hun manier van werken wordt gekenmerkt door listige en ongewone digitale manipulatie. Hiermee slagen ze erin een totaal nieuwe esthetiek te bereiken. Zij geloven in de poëzie en de verhalende kracht van de dingen.

Envisions
Op het gebied van verbindingen gaat Sanne Schuurman van Envisions aan de slag. Envisions is een ontwerplab dat meer dan 20 multidisciplinaire ontwerpers verenigt met een gedeelde fascinatie voor experimenteel materiaalonderzoek. In samenwerking met gerenommeerde industriepartners bevraagt Envisions de huidige productieprocessen, waarbij de focus vooral ligt op het pad dat leidt naar het eindproduct.

De Embassy Labs zijn ontstaan vanuit een samenwerking met World Design Embassies. Samen met partners uit het veld werken we aan impactvolle ontwikkelingen voor de wereld van morgen. In dit Lab testen de ontwerpers de visie van de Embassy of Rethinking Plastic in de werkelijkheid.

Polina Baikina - Studio laVina

Polina Baikina – Studio laVina

Gianmaria & Giorgio - GROOVIDO

Gianmaria & Giorgio – GROOVIDO

Envisions

Envisions