Opdrachtgever: Waterambassade: Van der Poll Office, Provincie Noord-Brabant, Gemeente Eindhoven, Rijkswaterstaat en Waterschap De Dommel
Domein:
Daarom is de Waterambassade opgericht: een coalitie die zich inzet voor regeneratief ontwerp. Met een sterke focus op woningbouw gaan ze aan de slag met het overtuigen van waterprofessionals, overheden en bouwpartijen dat woningen en wijken kunnen bijdragen aan een veerkrachtig en gezond water-ecosysteem. De Waterambassade werkt samen met water, gericht op het versterken van haar zelfherstellende vermogen.
Het creëren van regeneratieve systemen is niet alleen een technische, economische, ecologische of sociale verschuiving. Om een regeneratieve cultuur tot stand te brengen, moeten we ons eerst realiseren – en erkennen – dat we onderdeel zijn van de natuur.
“Je bent niet een druppel in de oceaan, je bent de hele oceaan in een druppel.” – Rumi (Filosoof, dichter, soefi-mysticus, 1207-1273)
Dat besef – dat we niet buiten de natuur staan, maar er onlosmakelijk mee verbonden zijn – is de kern van regeneratief ontwerpen. In dit Co/Lab zoeken we een ontwerp of werkwijze die deze verbondenheid met water tastbaar maakt. Hoe kunnen we, juist in woningbouw en stedelijke ontwikkeling, een ervaring creëren die water opnieuw tot leven wekt? Hoe brengen we het gevoel van verwondering – dat je ervaart aan zee of bij een stromende beek – terug in het alledaagse?
We zoeken een ontwerper met een holistische blik, die onze relatie met water kan vertalen naar een fysieke, digitale of ervaringsgerichte oplossing. Een ontwerp dat een mindshift teweegbrengt bij waterprofessionals en de bouwsector, en bijdraagt aan een regeneratieve toekomst.
Wil jij samen met de Waterambassade de kracht van ontwerp inzetten in om fundamentele verandering in de bouwsector te realiseren? Meld je aan voor 13 april!
Voortbouwend op het succes van eerdere programma’s als World Design Embassies en What if Lab, biedt Dutch Design Foundation (DDF) met Coalitions een platform en structurele aanpak voor het samenbrengen van creatieve denkers en doeners met de slagkracht en kennis van de wetenschap, organisaties en overheden. In Co/Labs verbindt DDF ontwerpers en inhoudelijk experts aan ontwerpvragen vanuit overheden, bedrijven of instellingen. Een Co/Lab kan worden geïnitieerd door 1 partij als vraagstukhouder, maar ook door meerdere vraagstukhouders die samen een coalitie vormen rondom het vraagstuk. In dit geval is het Co/Lab geïnitieerd door de Waterambassade, bestaand uit Gemeente Eindhoven, Waterschap De Dommel, Provincie Noord-Brabant, Rijkswaterstaat en Studio Anouk van der Poll.
Heb je nog vragen naar aanleiding van dit What if Lab? Neem dan contact op met Lab Manager Justine Kontou, via justine@dutchdesignfoundation.com
Regeneratieve steden creëren vanuit een diep gevoel van verbondenheid met water
Regeneratieve toekomst
Regeneratief is booming!! En dat is fantastisch want dat betekent dat we bewegen van negatieve naar positieve impact en bloeiende en veerkrachtige ecosystemen creëren. Ook wij, de samenwerkende partijen van de Waterambassade, geloven in de potentie van regeneratief design. We focussen met name op woning- en wegenbouw en overtuigen waterprofessionals, overheid en bouwpartijen dat woningen en wijken kunnen bijdragen aan het versterken van het water-ecosysteem. Door samen te werken met water, gericht op het vergroten van zelfherstellende vermogen, wordt het water gezonder en vitaler.
Onderdeel van de natuur
Er is echter een belangrijke stap in het toewerken naar regeneratief ontwerpen, die we niet moeten overslaan. Het creëren van regeneratieve systemen is niet alleen een technische, economische, ecologische of sociale verschuiving: om een regeneratieve cultuur te kunnen creëren, moeten we ons eerst realiseren (en erkennen) dat we onderdeel zijn van de natuur.
Ergens hebben we de onjuiste overtuiging aangenomen dat we losstaan van de natuur. Dit heeft ertoe geleid dat we onszelf erboven hebben geplaatst: de natuur is er voor ons. Daardoor behandelen we water als (wegwerp)product. We managen het, we sturen het, controleren het.
De weg voorwaarts begint vanbinnen. We mogen gaan inzien dat het leven niet om ons heen bestaat, buiten ons, nee: het floreert als het ware ‘door ons heen’. We zijn er onderdeel van. Niets bestaat onafhankelijk, we zijn geen geïsoleerde individuen. Alles is met elkaar verbonden.
"Je bent niet een druppel in de oceaan, je bent de hele oceaan in een druppel.” – Rumi (Filosoof, dichter, soefi-mysticus (1207-1273))
Van weten naar ervaren
Ergens wéten we wel dat we onderdeel zijn van de natuur, maar er zit een flinke kloof tussen weten en ervaren. In dit Co/Lab zijn we op zoek naar een ontwerp of een werkwijze, dat mensen in staat stelt die verbondenheid met water, met natuur, te ervaren. Iets waardoor we dat kunnen herontdekken, opnieuw leren begrijpen en omarmen.
Dat gevoel wat we ervaren als we aan zee zijn, of in het bos wandelen, dat zouden we toch overal moeten kunnen voelen? Hoe komt het dat we de zee, een bos of een kabbelend beekje bepaalde eigenschappen toedichten van kracht, van leven, waar we ontzag voor hebben of zelfs liefde voor voelen, en dit thuis niet ervaren bij het water wat uit de kraan stroomt? Hier is water opeens product.
Wat als je datzelfde ‘natuurgevoel’, dat gevoel van verbondenheid, in en om je woning kunt ervaren, via water? Wat is dat gevoel eigenlijk? Kunnen we dat benoemen? Of hebben een nieuwe taal nodig, die ons helpt om over te stappen naar deze nieuw houding?
Onderdeel van de natuurlijke watercyclus
Naast een relationele verbondenheid met water, kunnen we ook kijken naar onze fysieke relatie. We zijn als mens onderdeel van de watercyclus. Op dit moment niet op een logische, natuurlijke manier, we hebben de natuurlijke cyclus als het ware gehalveerd, door het oppompen en afvoeren. We onttrekken, vervuilen en lozen. De menselijke watercyclus staat los van de natuurlijke watercyclus. Hoe kunnen we zorgen dat dit in balans is? Hoe kunnen we de watercyclus herstellen via de manier waarop water door ons lichaam, ons huis, onze omgeving stroomt?
What if... feeling connected to water changed the way we build our cities?
We zijn op zoek naar een ontwerper met een holistische blik, die onze connectie met water kan omzetten naar een tastbare ervaring, die in nieuwbouw ontwikkelingen en bij de inrichting van wegen kan worden ingezet. Een product, een virtuele oplossing of een werkwijze die de zorgt voor een mindshift bij personen die in de bouwketen acteren.
We zijn ervan overtuigd dat de ervaring van verbondenheid met water, bij partijen die betrokken zijn bij het bouwprocessen, gaan zorgen voor een nieuwe beweging die leidt tot regeneratieve steden. We zien de enorme bouwopgave als kans om samen de leefomgeving in te richten op een waterpositieve manier.
We nodigen jou uit om:
Het ontwerp zal op de volgende criteria getoetst worden:
Voortbouwend op het succes van eerdere programma’s als World Design Embassies en What if Lab, biedt Dutch Design Foundation met Coalitions een platform en structurele aanpak voor het samenbrengen van creatieve denkers en doeners met de slagkracht en kennis van de wetenschap, organisaties en overheden. Door de kracht van ontwerp te verbinden aan concrete uitdagingen en een breed netwerk, wil DDF verandering versnellen voor een duurzamere en socialere samenleving.
In Co/Labs verbindt DDF ontwerpers en inhoudelijk experts aan ontwerpvragen vanuit overheden, bedrijven of instellingen. Een Co/Lab kan worden geïnitieerd door 1 partij als vraagstukhouder, maar ook door meerdere vraagstukhouders die samen een coalitie vormen rondom het vraagstuk. In dit geval is het Co/Lab geïnitieerd door de Waterambassade, bestaand uit Gemeente Eindhoven, Waterschap De Dommel, Provincie Noord-Brabant, Rijkswaterstaat en Studio Anouk van der Poll. Professionele ontwerpers worden door DDF uitgenodigd in een open oproep om zich in te schrijven voor een Co/Lab en worden vervolgens aan de vraagstukhouder(s) voorgesteld. Vanuit een gelijkwaardige samenwerking gaan zij een traject aan met als doel te komen tot een concept en/of nieuw perspectief naar aanleiding van de specifieke vraagstelling van de opdrachtgever.
Deadline aanmelden
Ontwerpers kunnen zich tot 13 april 2025 inschrijven voor deelname aan Co/Lab: The Entire Ocean in a Drop.
Selectie en kennismakingsgesprekken
Na de deadline voor aanmelding op 13 april 2025 maakt de Waterambassade een keuze voor een voorselectie van 3 tot maximaal 5 ontwerpers/ontwerpstudio’s waarmee korte online kennismakingsgesprekken worden ingepland op 14 april (tussen 14:00 en 17:00) en/of 15 april (tussen 15:00 – 17:00). Op basis waarvan de definitieve selectie bepaald en bekendgemaakt wordt op 15 april (einde dag).
Kick-off & masterclass
De geselecteerde ontwerper/ ontwerpstudio nodigen we uit voor een kick-off en masterclass op 17 april 2025, samen met de Waterambassade en relevante collega’s/ experts van de partners. Tijdens deze kick-off en masterclass wordt relevante informatie en kennis met de ontwerper/ ontwerpstudio gedeeld over het vraagstuk. En wordt in een eerste korte werksessie door ontwerper/ ontwerpstudio en partners een aanzet gedaan voor de debrief van de ontwerpvraag.
Na deze kick-off/ masterclass gaat de ontwerper zelfstandig aan de slag om een concept te ontwikkelen, waarbij wordt samenwerkt met de Waterambassade gedurende de updatemeetings en werksessies. In deze meetings worden de vorderingen besproken en worden criteria, verwachtingen en praktische haalbaarheid samen besproken. Lab Manager Justine Kontou begeleidt dit proces namens Dutch Design Foundation.
Debrief meeting
In de debrief meeting zal de ontwerper/ ontwerpstudio de eerste bevindingen n.a.v. de kick-off/ masterclass en zijn/ haar eerste onderzoek delen. De ontwerper geeft zijn/ haar visie op de briefing en indien nodig stelt de ontwerper/ ontwerpstudio een aangescherpte ontwerpvraag voor aan de Waterambassade. Gezamenlijk wordt in deze meeting bepaalt wat de definitieve ontwerpvraag is waarmee de ontwerper/ ontwerpstudio aan de slag gaat en wordt de rolverdeling en samenwerking met partners verhelderd.
Conceptpresentatie
Op 1 juli 2025 wordt het concept door de ontwerper/ ontwerpstudio gepresenteerd.
Eindpresentatie & preview presentatie DDW
Op 16 september 2025 wordt het ontwerp én een preview van de presentatie hiervan op DDW door de ontwerper/ ontwerpstudio gepresenteerd. En 18 september 2025 staat een werksessie gepland met de ontwerper/ ontwerpstudio, de Waterambassade, de vormgever van de expositie en betrokkenen van Dutch Design Foundation t.b.v. de presentatie van het ontwerp op DDW.
Expositie Dutch Design Week: 18-26 oktober 206
Het ontwerp van de ontwerper/ ontwerpstudio wordt getoond tijdens DDW. De vorm van deze expositie zal samen met een externe vormgever bepaald worden naar aanleiding van het ontwerp en de wijze waarop deze is doorontwikkeld tot een prototype, model of andersoortige visualisatie. We vragen de ontwerper/ ontwerpstudio een aantal keren aanwezig te zijn bij de expositie en een korte presentatie over het ontwerp te geven, bijvoorbeeld wanneer er belangrijke gasten verwacht worden. We bepalen op een later moment in afstemming met elkaar wanneer en hoe vaak dat zal zijn.
Updatemeetings & werksessies
Gedurende het Co/ Lab vinden diverse updatemeetings plaats waarin de ontwerper/ ontwerpstudio na een korte updatepresentatie in een werksessie met de Waterambassade aan de slag gaat. Tussen deze sessies in wordt verwacht dat de ontwerper/ ontwerpstudio verder aan de slag gaat en waar gewenst de samenwerking met de partners opzoekt.
Ontwerpers kunnen zich inschrijven tot maandag 13 april 2025 23.59.
In het inschrijfformulier vragen we ontwerpers om een referentie van 3 tot 5 relevante, eerder uitgevoerde projecten of ontwerpen en een motivatie voor deelname aan Co/Lab: The Entire Ocean in a Drop, waarin je beschrijft hoe de opgave aansluit bij jou als ontwerper (ontwerpstudio), wat je motivatie is om deel te nemen en waar je kansen ziet binnen de ontwerpvraag (max. 800 woorden).
Het is nog niet nodig om al ontwerpoplossingen aan te dragen. Uit de inschrijvingen (na online kennismakingsgesprekken met 3-5 ontwerpers) wordt een selectie gemaakt van 1 ontwerper/ ontwerpstudio. De geselecteerde ontwerper ontvangt op 15 april bericht. De ‘Deelnamevoorwaarden Co/Lab: The Entire Ocean in a Drop’ zijn van toepassing. Bij inschrijving wordt hier automatisch akkoord mee gegaan. De deelnamevoorwaarden zijn hier te vinden.
De geselecteerde Deelnemer ontvangt een bedrag van €7.500,- ex. BTW voor het bijwonen van de masterclass, het deelnemen aan de tussentijdse bijeenkomst(en) en/of gesprek(ken) zoals beschreven in de briefing, de ontwikkeling van een concept, en de concept presentatie op 01-07-2025.
Voor het uitwerken van het concept tot ontwerp met kwalitatief sterke uitgewerkte visualisatie die bovendien toepasbaar dient te zijn op een breed geaccepteerde beelddrager (de vertaling van concept naar concreet ontwerp door middel van een uitwerking hiervan in bijvoorbeeld een prototype, model, 3D animatie of video, biedt Opdrachtgever een vergoeding van € 12.500,- excl. BTW,
Deze vergoeding is ter compensatie van de gemaakte uren, eventuele reiskosten naar bijeenkomst(en) en/of gesprek(ken). Hier is ook de aanwezigheid tijdens DDW en het geven van een of meerdere presentaties tijdens DDW (data in overleg) bij in begrepen.
Voor materiaal- en productiekosten voor de presentatie van het concept in de expositie Designing Society op DDW 2025 biedt Opdrachtgever aan Deelnemer een vergoeding van € 5.000,- excl. BTW.
Voor een eventueel vervolgtraject zullen nieuwe afspraken over het honorarium en materialisatie worden gemaakt tussen Opdrachtgever en Deelnemer.
De intellectuele en de auteursrechten van het ontwerp dat binnen Co/Lab: The Entire Ocean in a Drop ontwikkeld wordt, blijven volledig in handen van de betreffende ontwerper/ ontwerpstudio. De Waterambassade krijgt een kosteloos gebruiksrecht voor commerciële en niet-commerciële doeleinden gedurende 2 (twee) jaar, ingaande vanaf de start van Co/Lab: The Entire Ocean in a Drop. Hiervan mag gebruik worden gemaakt na het informeren van de betreffende ontwerper/ designstudio. Ook dienen de Waterambassade altijd zorg te dragen voor naamsvermelding. Andersom dient de ontwerper/ designstudio ook altijd te vermelden dat hun concept binnen dit Co/Lab: The Entire Ocean in a Drop met de Waterambassade zijn ontwikkeld.
Het ontwerp wordt in een expositie gedurende de Dutch Design Week 2025 getoond. Een uitgebreide versie van de voorwaarden omtrent de Intellectuele eigendomsrechten zijn terug te vinden in de begeleidende ‘Deelnamevoorwaarden Co/Lab: The Entire Ocean in a Drop’.
De ontwerper/ ontwerpstudio wordt verwacht onderstaande data vrij te houden voor deelname aan Co/Lab: The Entire Ocean in a Drop.
Week |
Data |
Wat |
Week 6-10 |
|
Voorbereiding van het Co/Lab proces | Vraagstuk opties inventariseren, contract en budget regelen |
Week 11 |
|
Meeting met vraagstukhouders, creatief leider en Lab Manager om vraagstuk definitief te bepalen |
Week 10-11 |
|
Ontwikkelen van de briefing en deelnamevoorwaarden en offerte akkoord |
Week 12 |
28 maart |
Livegang open oproep |
Week 15 |
13 april |
Deadline aanmelding |
Week 16 |
14 april |
Toesturen stukken voor selectieproces aan vraagstukhouders |
|
14 april 15:30 – 17:00 en 15 april 9:00 – 10:30 (naar eigen tijd in te plannen voor 15 april 11u) |
Vraagstukhouders dienen tijd (+/- 3 uur) reserveren om stukken door te nemen |
Week 16 |
15 april 11:00 – 12:30 (DDF) |
Voorselectie maken en kennismakingsgesprekken inplannen |
Week 16 |
17 april 12:30 – 16:30 en 16:30 en 18 april 9:30 – 10:30 def selectie (online) |
Kennismakingsgesprekken online en definitieve selectie |
Week 19 |
6 mei 13:00 - 17:30 (DDF) (kan zijn dat het iets korter wordt) |
Masterclass/ kick-off |
Week 19 |
12 mei |
Bekend maken deelnemende ontwerpstudio |
Week 19 |
|
Start conceptontwikkeling door deelnemende ontwerper/ ontwerpstudio |
Week 20 |
13 mei 10:30 – 12:00 (online) |
Debrief ontwerpstudio + samenwerking en rolverdeling met partners verhelderen (online) |
Week 22 |
27 mei 10:30 – 12:00 (DDF) |
Update meeting 1 – presentatie door ontwerper en ontwerpsessie |
Week 25 |
17 juni 10:30 - 12:00 (online) |
Update meeting 2 – presentatie door ontwerper en ontwerpsessie (online) |
Week 27 |
1 juli 10:30 – 12:00 (DDF) |
Conceptpresentatie |
Week 27 |
|
Start uitwerking van concept naar ontwerp door deelnemende ontwerper/ ontwerpstudio |
Week 28-35 |
Zomervakantie |
Zuid: 5 juli – 17 augustus, Midden: 19 juli – 31 augustus, Noord: 12 juli – 24 augustus (Het is wenselijk om in overleg met elkaar een kort online incheck moment te plannen) |
Week 36 |
2 september 10:30 – 12:00 (online) |
Update meeting 4 – presentatie door team en ontwerpsessie (online) |
Week 37 |
16 september 10:30 – 12:00 (DDF) |
Eindpresentatie & preview presentatie DDW |
Week 39 |
18 september 10:00 – 11:00 (online) |
Werksessie t.b.v. presentatie DDW - oppakken actiepunten met vraagstukhouders, ontwerper/ ontwerpstudio, team expositie en communicatieteam van DDF |
Week 43 |
18 – 26 oktober |
Presentatie tijdens DDW (op tijd inventariseren wanneer ontwerpers bij de expositie voor belangrijke momenten verwacht worden) |
Zodra Lab is afgerond |
|
Filmopname voor Lab video (kan ook deels plaatsvinden tijdens DDW) |
|
|
Evaluatie en gesprekken over mogelijke doorontwikkeling concept(en) |
|
|
What’s next meeting (vooruitkijken naar hoe het concept geimplementeerd en/of verder doorontwikkelend/ getest kan worden |
Kijk alvast eens bij deze links ter inspiratie:
https://ernesto-87727.medium.com/an-exercise-of-regenerative-design-e66545915734
https://www.teamingwithlife.info/post/droogte-en-het-verborgen-talent-van-water
https://vimeo.com/968874043/8e3b5db6ae
https://www.tamera.org/article-the-secret-of-water-as-a-basis-for-the-new-earth/
En via de volgende links vind je meer informatie over eerdere samenwerkingsprojecten van de Waterambassade, de stem van water en de betrokken partners:
https://www.dutchdesignfoundation.com/updates/water-spreekt-ons-een-hartig-woordje-toe/
https://mulderendevries.nl/architecten/embassy-of-water/
https://www.dommel.nl/watertransitie
https://www.eindhoven.nl/bouwen/eindhoven-bouwt-door/bouwen
https://www.brabant.nl/actueel/nieuws/provincie-presenteert-aanvulling-rwp/
https://rwsinnoveert.nl/@208744/innovatiestrook-a58/
https://storymaps.arcgis.com/stories/728518c5923840cfb1336eb39c06b248
https://www.youtube.com/watch?v=KmdkYXX9rcI
Het Lab wordt begeleid vanuit Dutch Design Foundation door Justine Kontou.
Vanuit de Waterambassade zal in dit Lab worden samengewerkt met diverse partners:
Anouk van der Poll – Creatief leider Waterambassade, mede-eigenaar vanderPolloffice
Karla Niggebrugge – Beleidsmedewerker klimaatadaptatie bebouwd gebied & innovatie, Provincie Noord-Brabant
Adviseur Water en Klimaatadaptatie, afgevaardigde van Gemeente Eindhoven
Stan Kerkhofs – Programmamanager Verkenning Living Lab Infrastructuur & Gebiedsontwikkeling Brainport, Rijkswaterstaat
Annelies Balkema – Senior adviseur Beleid en Innovatie, Waterschap De Dommel
Heb je nog vragen naar aanleiding van dit Lab? Neem dan contact op met Lab Manager Justine Kontou, via justine@dutchdesignfoundation.com.
Provincie Noord-Brabant, Gemeente Eindhoven, Rijkswaterstaat, Waterschap De Dommel
Heb je nog vragen naar aanleiding van dit What if Lab? Neem dan contact op met Lab Manager Justine Kontou, via justine@dutchdesignfoundation.com
Nieuwe open oproep! We bundelen onze krachten met Wahu om het afvalinzamelingssysteem in Indonesië te transformeren. Ben jij een...
Lees verderAfgelopen najaar riepen we organisaties op om zich aan te melden voor What if Lab: Sustainable Society in samenwerking...
Lees verderWe hebben in het geheim aan iets gewerkt (of nouja, nog niet online gedeeld): What if Lab: Marking Eindhoven...
Lees verder