Over-bruggen

Opdrachtgever: Gemeente Amsterdam
Domein: Bruggen, Participatie, Steden,

Aanmeldingen zijn gesloten
Gemeente Amsterdam heeft ongeveer 1800 bruggen en 600 kilometer kade in beheer. De vele bruggen en kademuren verbinden de wijken en buurten met elkaar, en geven de stad karakter. Maar honderden bruggen en kilometers kademuur zijn aan het eind van hun technische levensduur en een aanzienlijk deel is in slechte staat. Tijd voor actie!

Het afsluiten van een brug – oftewel, het afsluiten van een brug voor autoverkeer – betekent een verandering voor de omwonenden die negatief ontvangen kan worden. Terwijl er juist ook kansen ontstaan. Er wordt een stukje stad teruggewonnen op de auto, wat nieuw gebruik en een verrijking voor de stad kan opleveren. Hoe kunnen we de transitie van het gebruik van zo’n brug dan zo vormgeven dat de verandering als meerwaarde wordt ontvangen in een buurt?

What if… bridges become multifunctional spaces for city life?

Gemeente Amsterdam gaat samen met ontwerpers in het ruimtelijke en sociale domein, en met bewoners aan de slag gaan om inspirerende en innovatieve nieuwe functies van Amsterdamse bruggen te visualiseren. Het doel van de ontwerpen is om verkeer van verschillende bruggen te weren en daar tegelijkertijd een positief alternatief gebruik tegenover te zetten. Gemeente Amsterdam is daarvoor op zoek naar één of meerdere concepten om de vrijgekomen ruimte van afgesloten bruggen opnieuw in te kunnen zetten.

Sociaal collectief PLYGRND.city en architectenduo Ivanka Bakker en Florian Eckardt gaan deze uitdaging aan!

Lees de briefing

Briefing

Aanmeldingen zijn gesloten

Ontdek meer

Een nieuwe visie voor onbenutte ruimte onder viaducten

Hoe ziet de ontmoetingsruimte van de toekomst eruit? Met deze vraag deed Sweco, Europa’s grootste architecten- en ingenieursbureau, in...

Lees verder

What if Lab op Dutch Design Week 2022

Benieuwd wat er gebeurt als je ontwerpers koppelt aan grote partijen uit het bedrijfsleven of uit overheden? In What...

Lees verder

Social design biedt een nieuwe blik op ouderenzorg

Iedereen krijgt direct of indirect te maken met ouderdom. Toch laten we het nadenken hierover het liefst over aan...

Lees verder

Deze ontwerpers zien kansen voor de bruggen in Amsterdam

Veel bruggen en kademuren van Gemeente Amsterdam zijn aan het eind van hun technische levensduur. Het afsluiten van een...

Lees verder