15 december 2022 Nieuws

In de leefwereld van iemand met reuma stappen

Kromgetrokken handen, dikke gewrichten en weinig fysieke zelfstandigheid. Dat is waar mensen vaak aan denken als ze het woord Reuma horen. Helaas heeft reuma een veel grotere impact op het leven van mensen. In samenwerking met ReumaNederland startten wij in mei 2022 het What if Lab: Make rheumatism i̶n̶visible. ReumaNederland wil antwoord op de vraag: Hoe maken we het leven met reuma invoelbaar? Muzus presenteerde tijdens Dutch Design Week 2022 (DDW22) de interactieve installatie Reuma (on)zichtbaar. Lees verder om meer te lezen over het concept.

Wanneer je de diagnose van reuma krijgt, begint een zoektocht naar een nieuwe balans. Je komt voor uitdagingen te staan die je nog niet kende. Je leert niet alleen omgaan met de pijn en vermoeidheid, maar je zal ook dagelijks keuzes moeten maken die jouw leven, en het leven van de mensen om je heen, beïnvloeden. De impact van reuma is groot. Maar wie begrijpt dat als je aan de buitenkant niets ziet? Vrienden, collega’s en zelfs familieleden of artsen begrijpen lang niet altijd wat reuma écht betekent.

Het omgaan met deze constante uitdaging vraagt om een nieuwe mindset. Van ons allemaal. Hoe kunnen we onze samenleving zo inrichten dat mensen met reuma zonder belemmeringen mee kunnen doen?

Met de installatie Reuma (on)zichtbaar nodigt Muzus mensen uit om voor heel even in de leefwereld van iemand met reuma te stappen. Je kijkt niet langer alleen van een afstand toe, maar ervaart zelf hoe het kan zijn om met reuma te leven. Zo starten we het gesprek, en werken we met z’n allen aan een samenleving waar er meer begrip is voor de gevolgen van reuma.

Reuma (on)zichtbaar – Muzus (foto: Max Kneefel)

Benieuwd naar de reacties van bezoekers van DDW22? Bekijk dan onderstaande video!

Video: Sofie van Greevenbroek