In Nederland leven meer dan twee miljoen mensen met reuma. Dat is één op de negen mensen. Reuma is dus voor iedereen dichtbij. Met ingrijpende gevolgen. Ernstige pijn, vermoeidheid en beschadigde spieren maken bewegen moeilijk en belemmeren het dagelijks leven. Omdat je dat niet altijd kunt zien, én omdat de klachten van dag tot dag verschillen, ervaren veel reumapatiënten onbegrip. Dit verergert de klachten. Dit onbegrip komt niet voor uit onwil, eerder uit onkunde en onervarenheid met de impact die reuma op het leven heeft.
Hoe gaan we een breed publiek, in een installatie, laten ervaren wat reuma voor impact heeft op het dagelijkse leven van meer dan twee miljoen Nederlanders?
Dit What if Lab heeft een dubbel doel. Enerzijds om mensen te laten ervaren hoe het is om te moeten leven met reuma. Dat vergroot ons begrip voor het hier en nu. De andere zijde is om de belemmeringen van reuma ervaarbaar te maken in een tijdelijke context, waarbij je ook de luxe hebt om daar weer uit te kunnen stappen.
Ontwerpstudio Muzus gaat deze ontwerpuitdaging aan! Om zo een dieper maatschappelijk bewustzijn en begrip te ontwikkelen, ook bij mensen zonder reuma, en daarmee de urgentie van het oplossen van het probleem op de kaart te zetten.
Muzus ontwerpt verandering voor de samenleving van morgen. Vanuit behoeften van de doelgroep werken ze, middels een ontwerpaanpak, aan maatschappelijke transities en sociale vraagstukken. Hoe maken we (toekomstige) ervaringen en behoeften van de doelgroep bespreekbaar en nemen we dit mee in onze oplossingen?
Hun mantelzorgsimulator laat je ervaren hoe een toekomst met mantelzorg kan zijn en ga je met Muzus in gesprek. In hun project toekomstbiecht ontvang je een voicemail uit de toekomst om je te helpen bij pensioen tastbaar maken. Iets waar je liever (nog) niet over nadenkt.