19 oktober 2021 Video

Gendergelijkheid en inclusie staan centraal bij ABN AMRO op DDW21

ABN AMRO zet in samenwerking met What if lab en Dutch Design Week (DDW) de kracht van ontwerp in om genderongelijkheid op de werkvloer aan te pakken en de transitie naar gelijke kansen te versnellen. Ontwerp is een onmisbare schakel bij het oplossen van maatschappelijke vraagstukken. Door het inzetten van ontwerpkracht kunnen belangrijke thema’s op de kaart worden gezet. Daarom is ABN AMRO hoofdsponsor van DDW.

Gelijke Kansen Paviljoen

Tijdens DDW21 vertellen maatschappelijk betrokken ontwerpers een verhaal over een eerlijke samenleving die kracht put uit diversiteit en niemand laat vallen. Ook reflecteren ze op de weg ernaartoe. Met een wereld van gelijke kansen als gemeenschappelijk doel, gingen ABN AMRO en What if Lab de samenwerking aan met jonge, creatieve ontwerpers. De resultaten hiervan worden tijdens DDW getoond in het ABN AMRO Gelijke Kansen Paviljoen op het Ketelhuisplein (Strijp-S) in Eindhoven.

Verlofcadeau ‘Bouw Box’

Aan het begin van DDW21 introduceerden socialdesignstudio (ink). en ABN AMRO de ‘Bouw Box’: een speciaal vormgegeven ouderschapsverlofcadeau, dat als doel heeft het gesprek open te breken over de verdeling van het ouderschap en genderongelijkheid op de werkvloer tegen te gaan. Het cadeau is voor iedereen die een kindje verwacht, maar bedoeld om met name mannen te stimuleren om partnerverlof op te nemen. Dit blijkt namelijk een belangrijke schakel in het bereiken van (financiële) gelijkheid tussen mannen en vrouwen. 

Medewerkers van ABN AMRO krijgen vanaf deze week de Bouw Box als verlofcadeau. Het is de bedoeling dat het cadeau later ook beschikbaar is voor andere werkgevers in Nederland. Zo hoopt de bank het opnemen van zes weken partnerverlof door alle mannen te normaliseren.

Naast de Bouw Box van (ink)., ontwikkelde ontwerper Mies Loogman in 2020 ‘Ons ABN’, een kaartspel dat mensen laat ervaren hoe het is om buiten de norm te vallen en tegelijkertijd aanzet tot gedragsverandering. Ook dit project is onderdeel van ABN AMRO Gelijke Kansen.