31 augustus 2021 Nieuws

Een openbare ruimte waar iedereen welkom is

Hoe ziet de openbare ruimte eruit in een stad waarin bewoners zich gezond en gelukkig voelen? Een ruimte waar iedereen welkom is, die bijdraagt aan veiligheid en gezondheid en die interactie en ontmoetingen stimuleert. Sweco heeft Rombout Frieling, Studio 1:1 en Olifantenpad CS uitgedaagd om een nieuwe verschijningsvorm voor de openbare ruimte te ontwerpen. Benieuwd naar hun voorlopige concepten? Lees dan verder!

BODYSCAPE - Rombout Frieling
BODYSCAPE – Rombout Frieling

Rombout Frieling
Ontwerper Rombout Frieling ontwikkelt onconventionele constructies om buiten te rusten, werken en zelfs te vergaderen. Voor dit What if Lab introduceerde hij BODYSCAPE, een landschappelijke interventie die slim omgaat met de elementen en mensen uitnodigt om vaker buiten te zijn.

Studio 1:1
Studio 1:1

Studio 1:1
Studio 1:1 constateerde dat er, door toenemende hittestress en wateroverlast, in de openbare ruimte van de toekomst een groeiende behoefte zal zijn aan schaduw en beschutting. Ze ontwikkelen een speciale ‘catalogus met groene- en sociale toepassingen’die het makkelijk maakt om locatie-specifiek te ontwerpen. Zo verander je de ruimte onder en rondom een viaduct bijvoorbeeld in een plek voor sport, sociale ontmoeting en verbinding.

Olifantenpad CS
Olifantenpad CS

Olifantenpad CS
Olifantenpad CS experimenteert met een vernieuwend ontwerpproces waarbij niet de ontwerper, maar de bewoner aan het roer staat. Met behulp van een goed gevulde digitale toolbox, ontwerpen bewoners zelf hun plein in Virtual Reality. De uiteindelijke ontwerpen worden getest met neurofeedback en interviews. De uitkomsten zullen vervolgens inzicht geven in het beste plein voor alle groepen gebruikers.

De definitieve concepten van dit What if Lab in samenwerking met Sweco zijn van 16 tot en met 24 oktober te zien op Dutch Design Week 2021! Zien we je daar?