Daphna Laurens
7 maart 2024 Nieuws

Een nieuw entree voor Eindhoven

Eindhoven is de designhoofdstad van Nederland, maar dit is (nog) niet voor iedereen voldoende zichtbaar. In oktober, tijdens Dutch Design Week, zie je overal design in de stad. Maar waar in de openbare ruimte zie je dat ook de rest van het jaar? Om dat te veranderen, riep Eindhoven Design District (EDD) Eindhovense ontwerpers op om een nieuwe binnenkomst in Eindhoven vorm te geven. Ontwerpstudio Daphna Laurens ging met deze opdracht aan de slag. Benieuwd naar het concept? Lees dan verder!
Visuals door ffform
Visuals door ffform

Het concept

Om vorm te geven aan deze opdracht is de ontwerpstudio op zoek gegaan naar ‘de gemene deler’, een gedeeld fundament dat discipline-overschrijdend de basis vormt van creatieve processen. Hierbij zijn twee begrippen leidend geworden bij het ontwerpproces van de ‘iconische binnenkomst’: ombuigen en verbinden. Bijna letterlijk geven zij vorm aan deze grondbeginselen van (succesvolle) creatieve processen, in een gebogen en verbonden lijnenspel.

Visuals door ffform

En wat vindt de gemeente? “Het ontwerp van Daphna Laurens is een aanwinst voor het te ontwikkelen gebied en haar bewoners waarbij Eindhoven als design hoofdstad zichzelf in de spotlights zet”, vertelt Monique Esselbrugge, wethouder van hoger- en beroepsonderwijs, mobiliteit, binnenstad en Design District. 

“What If Lab heeft ervoor gezorgd dat wij kennis hebben genomen van deze vraag vanuit EDD. Zij faciliteerden de bijeenkomsten en presentatiemomenten, en zullen nu ook het realisatieproces begeleiden. Hierdoor kunnen wij als ontwerpbureau onze aandacht en tijd ten volle besteden aan het ontwerp.” – Daphna Laurens

Wat nu?

Dit concept wordt momenteel nog verfijnd zodat de realisatie van het ontwerp in de stad kan gaan plaatsvinden de komende maanden. We zijn nu opzoek naar de juiste samenwerkingspartners om de grenzen van de mogelijkheden op het gebied van materialen, licht etc. te verkennen. We streven naar een installatie van 14,5 meter hoog. Zie jij het al staan in de stad?

Met het project Eindhoven Design District (EDD) maken we het ontwerp-DNA van de stad zichtbaar en beleefbaar. EDD is ontstaan vanuit een samenwerking tussen gemeente Eindhoven, city marketing partij Eindhoven365 en Dutch Design Foundation. De focus van EDD ligt op de maatschappelijke en sociale meerwaarde van ontwerp: hoe draagt ontwerp bij aan duurzaam, slim en prettig samenleven?