13 oktober 2023 Nieuws

Dit is What if Lab op DDW23

Met Dutch Design Week in aantocht delen wij alles omtrent What if Lab in een helder overzicht. Je vindt in dit artikel niet alleen nieuwe projecten van huidige labs. Ook lees je over projecten die in eerdere labs zijn ontwikkeld en een doorstart hebben gemaakt. Kom je erachter welke oud-deelnemers van What if Labs op Dutch Design Week 2023 (DDW23) staan. En ontdek je bij welke events What if Lab te gast is.

Huidige labs

What if Lab: Rethinking shared space

Denk aan plekken waar er nu schuring plaatsvindt; waar industrie tegenover wonen staat, mobiliteit tegenover leefbaarheid of natuur tegenover landbouw. In What if Lab: Rethinking shared space maken ontwerpers in samenwerking met Sweco, nieuwe keuzes voor deze gebieden. Space & Matter, Starling Associates en cocosmos hebben ieder toekomstbestendige, integrale en adaptieve oplossingen ontwikkeld om de functiemenging (mixed-use) op een positieve en toekomstbestendige manier vorm te geven. Benieuwd naar de concepten? Lees het hier

Je vindt Rethinking shared space in Klokgebouw Hal 1.

Mensenkenners © Almichael Fraay

Deze projecten op DDW zijn ontwikkeled in eerdere What if Labs

(ink). – Mensenkenners

Het project Mensenkenners dat social design studio (ink). in What if Lab: Unhindered participation heeft ontwikkeld in 2020 maakt dit jaar onderdeel uit van de Embassy of Inclusive Society. Mensenkenners is een concept dat draait om het trainen van je inclusiviteitsspier. Openbare ruimtes bevatten te vaak barrières voor mensen met een beperking. Het doel van Mensenkenners is om deze obstakels te verlagen, niet alleen letterlijk maar ook figuurlijk. Tijdens de DDW23 neemt Mensenkenners deel aan de Embassy of Inclusive Society – een sportschool in het Van Abbemuseum waar iedereen zijn inclusiviteitsspieren kan trainen. Spring op de Mensenkenners fiets en begin je training door binnen te stappen in de wereld van Debby, Jessica, Maurits, Rowan en Sep. Krijg antwoord op vragen die je nooit durfde te stellen en inzichten waar je nooit eerder over na hebt gedacht.

Je vindt Mensenkenners in het Van Abbemuseum.

Floris Schoonderbeek – CircleFarm 

Floris Schoonderbeek maakt wederom een verschijning op DDW! Het project, CircleFarm, dat hij vorig jaar ontwikkelde in What if Lab: Totaal Lokaal i.s.m. Sweco, heeft hij op eigen initiatief doorontwikkeld en toont hij samen met Rosalie Apituley in het Evoluon. Communal Circlefarming is een methode waarmee samen voedsel verbouwen verbindend werkt tussen mens/mens en natuur. Door de Compass ontstaat er een ronde moestuin die via de werkbedden toegankelijk is en zorgt voor een comfortabele, toegankelijke en sociale context om in te werken en verblijven.

Je vindt CircleFarm in het Evoluon.

Studio 1:1 – Groen voor blik

Groen voor Blik door Studio 1:1, afkomstig uit een Embassy Lab in samenwerking met gemeente Eindhoven, is wederom onderdeel van de Embassy of Mobility. Dit concept voor een leefbare straat met meer groen en hoge bewonersbetrokkenheid wordt eind dit jaar als pilot in de openbare ruimte gerealiseerd in Eindhoven. 

Je vindt Groen voor Blik in DONNA.

Voormalig What if Lab deelnemers op DDW

Ook geven we graag aandacht aan de vele voormalig What if Lab deelnemers. Zo vind je bijvoorbeeld Tjeerd Veenhoven in het Microlab met The Watershed Moment. Studio Corvers’ project Drempelloos maakt onderdeel uit van de Embassy of Inclusive Society in het Van Abbemuseum. Bram de Vos is onderdeel van de Embassy of Food in het Evoluon. Social Design Studio Muzus staat in de Embassy of Health met Een rookvrij leven voor iedereen. En staat VANTOT met een lichtinstallatie in Kazerne. 

What if Lab is onderdeel van deze events

Game Changers Asia – Circular Design Conference

Tijdens de Game Changers Asia – Circular Design Conference, door CreativeNL; komen ontwerpers, innovators en creatieve industrieleiders uit Azië en Europa samen in de livestream studio in De Effenaar, Eindhoven. Hier bespreken de spekers welke circulaire alternatieven we moeten ontwerpen. Hoe we systemische verandering kunnen ontwerpern. Hoe we verschillende perspectieven kunnen visualiseren. En presenteren ze tastbare oplossingen. Alles vanuit een Oost – West perspectief. Op DDW23 verwelkomt CreativeNL verschillende delegaties uit Hong Kong, China, Japan en Indonesië. Samen met Nederlandse ontwerpers en innovators wagen zij zich aan circulair ontwerp vanuit de invalshoek van cross-culturele samenwerkingen, maatschappelijke uitdagingen en verschillende culturele achtergronden. What if Lab deelnemers Pim van Baarsen en Gosha Muhammed maken onderdeel uit van het sprekerspanel. Lees hier meer over het event en hoe je het kan bijwonen. 

Expertsessie circulariteit in windenergie door Vattenfall

Tijdens DDW23 organiseert Vattenfall op 24 oktober een expertsessie over circulariteit in windenergie. Hoe ziet de energie-infrastructuur van de toekomst eruit? En hoe zorgen we ervoor dat de materialen die we in deze transitie gebruiken, worden hergebruikt? Thought leaders, experts uit de industrie, onderzoekers en ontwerpers zullen hun inzichten delen en je op de hoogte brengen van veelbelovende ontwikkelingen en potentiële toekomstige routes naar circulariteit op dit gebied. Tevens is dit de kick-off van het What if Lab: Upcycled Turbines. De geselecteerde ontwerpers leveren een bijdrage aan dit event middels reflecties. Lees hier meer over het event.