Welke What if Labs kun je van 16 tot en met 14 oktober bezoeken op Dutch Design Week (DDW) 2021? En waar moet je dan zijn? In dit artikel zetten we alle Labs en locaties voor je op een rijtje.
Aankomende DDW presenteert ABN AMRO de resultaten van twee What if Labs in het ABN AMRO Gelijke Kansen Paviljoen. In samenwerking met de ontwerpers, toont ABN AMRO daar Gelijke Kansen en In/Exclusive.
Gelijke kansen gaat over financiële onafhankelijkheid voor vrouwen. Ontwerpstudio (ink). ging aan de slag met een project rondom de ontwerpvraag: What if… Financial security is not defined by gender? Het resultaat van de samenwerking, Bouw Box, staat in het ABN AMRO paviljoen. Daar vind je ook meten In/Exclusive. Wat betekenen inclusie en exclusie eigenlijk? En wat weet je ervan als je er zelf niet mee te maken krijgt? Mies Loogman ontwikkelde een antwoord op deze vragen met het concept “Ons ABN”. Daarin wordt onbewuste exclusie via een kaartspel zichtbaar en bespreekbaar gemaakt.
Je vindt het ABN AMRO Gelijke Kansen Paviljoen in het hart van DDW, midden op het Ketelhuisplein (Strijp-S).
In opdracht van Sweco, gingen drie ontwerpstudio’s aan de slag met hun ontwerpvisie op dé ontmoetingsplek van de toekomst: Studio 1:1, Rombout Frieling en Olifantenpad CS. Alledrie werkten ze aan totaal verschillende concepten vanuit één centrale ontwerpvraag: What if…our public spaces feel like home? De resultaten presenteren ze op DDW. Op donderdag 21 oktober kiest een Sweco selectiecomité één concept om, samen met Sweco’s klanten en stakeholders, door te ontwikkelen.
Je vindt Well-being in the City in het klokgebouw op Strijp-S.
Nederland vergrijst in snel tempo. Hoe gaan we de zorg voor ouderen organiseren in de toekomst? We zien de vraag naar zorg toenemen, terwijl zorgorganisaties nu al kampen met tekorten in personeel. Maar wat er gebeurt als de samenleving zo zou worden ontworpen dat het leven van pluriforme groepen ouderen (in de buurt en in verpleeghuizen) een vanzelfsprekende wezenlijke plek in de samenleving heeft? In samenwerking met Actiz, onderzoeken twee studio’s dit vanuit andere perspectieven: Studio Anne Ligtenberg vanuit Producten en Diensten en We are Social Rebels onderzoekt Nieuwe Woonvormen.
Je vindt Connected Generations bij Area 51 op Strijp-S.
In 2018 resulteerde het What if Lab: SolarSquare Design Challenge, in samenwerking metgemeente Eindhoven en Solliance, in het project SUNSEEKER van VANTOT. De ontwerpvraag was: ontwerp een toepassing met de flexibele zonnepanelen van Solliance voor het toekomstige Victoriapark in Eindhoven. SUNSEEKER is inmiddels geïnstalleerd en te bewonderen in het park. Het presenteert een nieuwe vorm van straatverlichting die ons op een andere manier laat denken over duurzaamheid.
SUNSEEKER is te bewonderen in het Victoriapark in Eindhoven.
De pandemie heeft ervoor gezorgd dat we anders naar mobiliteit zijn gaan kijken. Het is tijd om de ontwerpfout van de vorige eeuw te herstellen, en te werken stadsplanning waarbij niet de auto, maar de mens centraal staat. De Embassy of Mobility werkt samen met What if Lab aan drie Embassy Labs rondom een centrale vraag: Wat als leefbaarheid centraal staat bij het ontwerpen van mobiliteit?
Embassy Lab: 15-minuten stad: Bygg Architecture & Design onderzoekt hoe het concept van de 15-minuten stad in Eindhoven kan worden gerealiseerd. Via visualisaties worden de ideeën voorgelegd aan bewoners (en bezoekers van DDW) om feedback en inzichten te verzamelen die straks in de praktijk kunnen worden toegepast.
Embassy Lab: Blik voor Groen: Studio 1:1 gaat aan de slag met het vervangen van blik (auto’s) voor groen. Dit kan door middel van het verplaatsen van auto’s naar een verzamellocatie buiten de wijk, waardoor er in het straatbeeld meer ruimte overblijft voor groen. En voor faciliteiten zoals speeltuinen en parkjes. Met als uiteindelijke doel om de wijk leefbaarder te maken.
Embassy Lab: Uithuiswerkplekken: Tijdens DDW dit Embassy Lab starten. Houd onze website en social media in de gaten om het niet te missen!
Je vindt de Embassy of Mobility in het Klokgebouw in Hal 3.
Afgelopen jaar organiseerde we What if Lab: Onbeperkt meedoen in opdracht van Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn & Sport (Ministerie van VWS). Het project Drempelloos van Studio Corvers is een van de resultaten en zal te zien zijn in de Embassy of Inclusive Society. Daarnaast zijn (ink). en het Ministerie van VWS op donderdag 21 oktober te gast in de Inclusivity Talk. (ink). zal hier meer vertellen over hun project Mensenkenners.
Je vindt de ontwerpers van ‘Onbeperkt Meedoen’ straks in de Embassy of Inclusive Society op het Ketelhuisplein.
Brede welvaart, hoe bespreek je dat? De ontwerpers van Kade Clubhuis gingen in opdracht van gemeente Eindhoven aan de slag voor ‘Blik op Groen’. In dit What if Lab, gingen ze samen met inwoners van de stad brede welvaart onderzoeken.
De resultaten van What if Lab: Brede welvaart vind je in het stadhuis van Eindhoven.
Hoe kan je de perceptie van mensen tegenover afvalwater veranderen en de zuiveringsinstallatie vanuit een nieuw perspectief benaderen? Samen met KaacKai ging Studio Carbon hiermee aan de slag. Hun project Biome laat zien dat technologie niet nodeloos ingewikkeld hoeft te zijn, aantrekkelijk kan zijn en zelfs kan fungeren als iets om trots op te zijn als eigenaar. Het resultaat is een interactief product, dat ervoor zorgt dat je een band wil hebben met je eigen afvalwater. De resultaten zijn onderdeel van de door DDW gethematiseerde expositie ‘Cabinet of Collaborations’.
Je vindt Biome straks bij Cabinet of Collaborations in Fuutlaan Hall.
In dit Embassy Lab onderzoeken Studio laVina, Studio GROOVIDO en Envisions, in samenwerking met TNO, methoden en materialen die geschikt zijn voor het unieke Torwash proces. Torwash is een unieke technische installatie die biologisch afbreekbare plastics kan oplossen.
Je vindt de resultaten van Rethinking Torwash als onderdeel van de Embassy of Rethinking Plastic bij Yski Expo op Strijp-S.
3 Koreaanse en 3 Nederlandse ontwerpers zijn uitgedaagd om te werken aan het project: Living and working from home. De ontwerpers vormen 3 internationale teams, de afgelopen vier maanden hebben zij samengewerkt aan een van de volgende subthema’s: Workplace, Public/Private en Phygital. Tijdens Dutch Design Week zullen voor het eerst de fysieke resultaten te zien zijn van deze digitale samenwerking.
Je vindt de resultaten in Hal 3 van het klokgebouw op Strijp-S.
Zoals je hebt gelezen zijn er dit jaar op DDW genoeg What if Labs te verkennen, 15 concepten en projecten om precies te zijn. Wil jij weten hoe jij als ontwerper of opdrachtgever kan bijdragen aan Labs in de toekomst? Kom dan naar DDW en ontdek het zelf!