16 september 2022 Nieuws

Deze ontwerpers zien kansen voor de bruggen in Amsterdam

Veel bruggen en kademuren van Gemeente Amsterdam zijn aan het eind van hun technische levensduur. Het afsluiten van een brug voor autoverkeer betekent een verandering voor de omwonenden die negatief ontvangen kan worden. Terwijl er juist ook kansen ontstaan. Er wordt een stukje stad teruggewonnen op de auto, wat nieuw gebruik en een verrijking voor de stad kan opleveren. Hoe kunnen we de transitie van het gebruik van zo’n brug dan zo vormgeven dat de verandering als meerwaarde wordt ontvangen in een buurt? In What if Lab: Over-bruggen gaan een sociale en een ruimtelijke ontwerper samenwerken om een toekomstvisie te ontwikkelen voor deze bruggen.

Afgelopen week is binnen het programma Bruggen en Kademuren bij Gemeente Amsterdam hard gewerkt aan de selectie van een sociale en ruimtelijke ontwerper uit de hoeveelheid aanmeldingen voor de open call. De keuze is gevallen op het koppelen van een sociaal collectief en een architectenduo. De twee ontwerpende partijen hebben inmiddels kennis gemaakt en kunnen niet wachten om nieuwe functies voor Amsterdamse bruggen te visualiseren. Sarah Bork, binnen de gemeente verantwoordelijk voor dit initiatief, vertelt: “Wij zijn heel enthousiast over dit traject en kunnen niet wachten om te zien waarmee de ontwerpers komen. Wij zijn heel erg bereid om met hun en van hun te leren.” Lees hieronder wie de gekozen ontwerpers zijn!

PLYGRND.city teamfoto

PLYGRND.city

PLYGRND.city is een collectief van action researchers, kunstenaars, fotografen, makers, buurtbewoners, ontwerpers en hulpverleners, onder begeleiding van Arjen Heus. We helpen bewoners, gemeenten (en hun partners), projectontwikkelaars en woningcorporaties bij actuele maatschappelijke vraagstukken zoals de woningbouwopgave en energietransitie. Met toegankelijke participatietools (co-creatielabs) en begeleiding in placemaking slaan we samen de brug naar een inclusievere en meer verbonden samenleving.

PLYGRND.city heeft de afgelopen jaren hard gewerkt aan een een breed scala van ruimtelijke en sociale vraagstukken, projecten zoals Hoodlab, de Tunnel of Love en Greenbox. Arjen vertelt: “In een combinatie van ontwerpend onderzoek, social design, ruimtelijkheid, placemaking en integraal samenwerken ga ik in onze projecten altijd op zoek naar verbinding, en cultuur.”

“Net zoals het model van onze Hoodlabs, sturen we op een blauwdruk voor een gemakkelijk te produceren en dupliceerbaar concept. Een combinatie van hardware en software, toegankelijk voor alle Amsterdammers. Radicaal? Misschien wel. In ieder geval kijk ik er naar uit om samen op zoek te gaan naar nieuwe manieren om gedrag positief te beïnvloeden ten goede van de vibe in onze stad.”

Ivanka Bakker en Florian Eckardt

Florian Eckardt en Ivanka Bakker

Florian Eckardt (Architect in Amsterdam) en Ivanka Bakker (IVA2D3D) zijn architect en ontwerper. Ze werken regelmatig samen aan conceptuele projecten en lange termijn oplossingen. Hun focus ligt op out-of-the-box ontwerpoplossingen die met water in stedelijke gebieden te maken hebben. Denk aan bruggen, wateropvang, hergebruik, begroeiing, beschutting, water ervaring. Ze passen deze thema’s ook toe in de door hen ontworpen woningen, objecten, interieurs en bruggen. De (veelal hergebruikte) materialen en grondstoffen die ze toepassen zijn duurzaam, circulair, weerbestendig en onderhoudsarm.

“In What If Lab Over-Bruggen werken we toekomstgericht en conceptmatig aan een structurele en sociaal noodzakelijke oplossing voor Amsterdam. We willen een herkenbare identiteit ontwikkelen voor de nieuwe functies van een groot aantal Amsterdamse bruggen, waarbij de brug letterlijk en figuurlijk staat voor verbinding.” – Florian Eckardt & Ivanka Bakker

Een aantal andere relevante projecten die deze ontwerpers samen hebben gedaan zijn De Kever (canalhouse 263m2), Come Rain Come Shine en Havengebouw Haarlem.

Houd onze website en social media in de gaten voor de updates binnen dit lab!