19 februari 2021 Nieuws

De Lockdown Brigade is in volle gang!

Studenten weten precies wat goed is voor een mens: op tijd opstaan, bewegen, sociale contacten bijhouden en gezond eten. Toch is het sinds de pandemie en het gebrek aan fysieke activiteiten lastig om deze motivatie volledig uit jezelf te halen. Hoe kunnen we studenten net dat steuntje in de rug geven om ook écht aan de slag te gaan en de motivatie en structuur terug te vinden in hun leven?

Uit het onderzoek dat Six FingersShay RavivManon van Hoeckel en De Reuringdienst voor ‘What if Lab: Studenten x Corona’ hebben gedaan, is de zogenoemde “Lockdown Brigade” ontstaan. Eerst werd dit initiatief ingezet om tijdens etnografisch onderzoek een ludieke studentenhuisavond te organiseren. Zo konden studenten tegen een symbolisch bedrag een portie stamppot van lokale culinaire held StamPiet laten thuisbezorgen en deelnemen aan een online quiz waarmee hun behoeftes tijdens de pandemie werden onderzocht. Uit deze sessies en het daaraan voorafgaande onderzoek werd duidelijk dat er vooral grote behoefte is aan structuur in de dag, afwisseling en spontaniteit in hun bezigheden. Structurele oplossingen om de lockdown dragelijker te maken.

Stamppot voorbereiden voor de studentensessie (foto: Oscar Vinck)
Stamppot voorbereiden voor de studentensessie (foto: Oscar Vinck)

De Lockdown Brigade brengt de maaltijden (foto: Oscar Vinck)
De Lockdown Brigade brengt de maaltijden (foto: Oscar Vinck)

Studenten nemen deel aan de online sessie (foto: Oscar Vinck)
Studenten nemen deel aan de online sessie (foto: Oscar Vinck)

Inmiddels is de Lockdown Brigade doorontwikkeld tot een experimenteel platform, waarbij challenges spontane gebeurtenissen creëren en stimuleren, studenten elkaar binnen de maatregelen toch kunnen ontmoeten en de studenten elkaar motiveren om actie te ondernemen om de corona sleur te doorbreken.

Posters verspreiden in Eindhoven
Posters verspreiden in Eindhoven

Input van studenten op de extra opdrachten
Input van studenten op de extra opdrachten

Scorebord bijwerken
Scorebord bijwerken

De pilot van de eerste twee challenges van de Lockdown Brigade, de Earlybird challenge en de Globetrotter challenge, is in volle gang. Twee weken lang beginnen de deelnemende studenten ofwel om 08:00 uur hun dag of wandelen ze dagelijks 2,5 kilometer. De deelnemers krijgen elke dag een opdracht via Whatsapp: als ze deze opdracht succesvol afronden en het bewijs op tijd delen met brigadier en coach Steye van Dam, dan krijgen ze hun punten. Met bonuspunten voor originaliteit natuurlijk!

Voor de deelnemers die een frisse wandeling niet schuwen wordt de score bijgehouden op een fysiek scorebord in de binnenstad van Eindhoven, maar ook online kan de wedstrijd worden gevolgd. Na twee weken wordt de eindstand opgemaakt en ontvangen de winnaars hun prijzen. Hoe is het gegaan? Wie scoort het beste? En belangrijker nog, voelen ze zich weer een beetje beter?

Houd onze kanalen in de gaten voor meer updates en vergeet zeker niet @lockdownbrigade te volgen voor een actuele update van de challenges.