Tijdens de start van dit lab hebben de ontwerpers van Kampug Kollektief co-creatiesessies gehouden met de gemeenschap van Kampung Susan Kunir. Dit leidde tot ‘Rujak Plaza’, een modulair systeem ter versterking van de tijdelijke openbare ruimtes die overal in de kampung bestaan en ter herinnering aan het delen van de fruitsalade ‘Rujak’ binnen de gemeenschap. Hiermee konden ze bestrate wegen terugwinnen en hun geliefde fruitbomen planten. Deze eenvoudige maar doeltreffende oplossing herstelt tijdelijk het groen dat ooit bloeide in hun kampung en benadrukt het recht van de gemeenschap op hun ruimte.
Dit jaar breidt het project zich uit naar Rotterdam, waar de plantenbakken worden gebruikt om te verkennen welke bestrate gebieden kunnen worden omgevormd tot groene, gemeenschappelijke plekken. In Rotterdam daagt ‘Tarwetuin’ het idee uit dat openbare ontmoetingsplekken overlast veroorzaken, en bevordert het juist gemeenschapsverbindingen.
Door bewoners te betrekken bij de co-creatie van hun openbare ruimtes, bevordert dit initiatief emotionele verbondenheid en eigenaarschap, en geeft het ondergewaardeerde gemeenschappen de kracht om hun wijken vorm te geven voor een duurzame en inclusieve toekomst.