28 oktober 2020 Case

Covid proof Dutch Design Week

Wat als we een fysieke Dutch Design Week (DDW) hadden kunnen organiseren tijdens deze pandemie, hoe zou die er dan coronaproof uitzien? Ontwerpers hebben daar als geen ander een antwoord op. Als onderdeel van What if Lab: a Covid Proof Design Week kwamen ontwerpers Imke Sloos, Anna Dienemann en designstudio The incredible machine met verrassende oplossingen.

Hoe herontwerp je de wachttijd in een rij? Hoe vraag je op een vriendelijke manier aan mensen om anderhalve meter afstand te houden? Hoe maak je zelf een ontwerp om afstand te kunnen houden, en hoe bescherm je je op een elegante manier tegen mensen die de regels niet in acht nemen? Dat is een aantal van de vragen die Dutch Design Week (DDW) aan de ontwerpers voorlegde. Samen met de design community werd er al lang voordat de fysieke DDW niet doorging, nagedacht over een veilig fysiek festival. De ideeën die ontwerpers daarvoor hadden bedacht, konden tijdens DDW niet in praktijk worden gebracht.

Social Distance Thing (beeld: Bart at Work)

Social Distance Thing

Een van de ontwerpen die klaar stond om ingezet te worden tijdens DDW is van industrieel ontwerpers Harm van Beek en Marcel Schouwenaar van studio The incredible machine. Zij stelden de vraag: Wat als mensen om je heen zich niet aan de anderhalve meter afstand houden? Hoe kun je daar op een leuke manier een antwoord op geven? Met het credo ‘Stay home when you can, keep distance when you can’t’. Eerder dit jaar ontwikkelden de ontwerpers Social Distance Thing, een persoonlijke social distancing laserprojector waarmee je een perfecte cirkel van anderhalve meter om je heen projecteert. Hiermee willen de ontwerpers bewustwording over de noodzaak van anderhalve meter afstand visualiseren en creëren. Dit eenvoudig do-it-yourself te maken open source ontwerp kan, naast zelfbouwproject ook ingezet worden bij publieksevenementen als een DDW om op een visuele manier bezoekers te herinneren aan het houden van een veilige afstand.

Bounding Spaces (Anna Dienemann)

Bounding Spaces

De dit jaar aan Design Academy Eindhoven afgestudeerde Anna Dienemann kwam voor het fenomeen social distancing in de openbare ruimte weer met een heel andere oplossing: een kledingstuk als afstandhouder. Aangezien ze ervan uitgaat dat social distancing voorlopig als regel blijft gelden, leek het haar mooi om onze ruimte dan ook maar op een elegante en speelse manier te claimen. Ze ontwierp Bounding Spaces, een collectie wearables die wat lijken op een pop-up tent en ook geïnspireerd zijn door dat mechanisme; zodra iemand te dicht bij je komt, laat je het kledingstuk dat je om je middel draagt, uitvouwen tot “afstandhouder” in verschillende organische vormen en patronen. Met de Bounding Spaces kledingstukken kunnen medewerkers van een evenement als DDW, die veel contact hebben met bezoekers in publieksfuncties zoals ticketcontrole, zichzelf op opvallende wijze beschermen.

Queuerator (beeld: Pieter Leijten)

De Queuerator

De eveneens aan Design Academy Eindhoven afgestudeerde Imke Sloos onderzocht al tijdens de lockdown hoe je voor een rij wachtenden toch iets leuks en sociaals kunt bedenken, terwijl ze de anderhalve meter afstand in acht nemen. Zoals ze altijd al binnen haar ontwerppraktijk met, tussen en voor mensen ontwerpt die anders niet (snel) met elkaar in contact zouden komen, sluit de Queuerator aan bij haar sociale projecten. Hiermee herontwerpt ze onze wachttijd door een nieuwe manier van intimiteit, van communiceren te bedenken. Stel dat je tijdens DDW voor het Klokgebouw of VEEM in de rij staat om een expositie te zien en iedereen anderhalve meter afstand van elkaar moet houden. Een ‘rij-manager’ houdt in de gaten of iedereen zich daar netjes aan houdt, maar maakt het wachten tegelijkertijd leuker. Bijvoorbeeld met Queuegym, een sportief parcours dat ervoor zorgt dat mensen ervaren wat anderhalve meter eigenlijk is. Een andere interventie is de introductie van The Waiting Times, de meest lokale krant die er bestaat. Bezoekers interviewen elkaar, ze schrijven artikelen en columns, gossip gaat als een lopend vuurtje door de rij en dat lees je daarna in The Waiting Times tijdens het wachten in de rij.

Doordat DDW20 geen doorgang kon vinden zijn de projecten bij experimenten gebleven, maar andere evenementen toonden al interesse. De ontwerpers zijn er klaar voor. Alle ontwerpen kunnen zo worden toegepast in de openbare ruimte, nu en in de nabije toekomst.