Arjen, Ivanka en Florian riepen de Amsterdammers op om te participeren, om niet voor, maar mét hen te ontwerpen. Dat proces leverde zeer waardevolle input op, met een voorkeur voor sociale activiteit en aandacht voor verlichting en groen.
Ze ontwikkelden een herkenbare identiteit met drie concepten die modulair, combineerbaar, duurzaam en onderhoudsarm zijn. Hierin hebben ze de stem en karakter van Amsterdam centraal gezet. Zo sluiten de kleuren en (rest)materialen zoals natuursteen, schuifhout en staal aan bij het Amsterdamse straatbeeld.
De concepten Huiskamer, Verhalen en Modulair Zitten & Spelen en de daaruit voortgekomen ontwerpen zijn in wisselende samenstellingen implementeerbaar. Op de afgesloten bruggen ontstaan zo vrije ruimtes met luie stoelen, podia voor expressie, lantaarns, planten, quotes en verhalen-kaders. De modulaire ruggengraat scheidt het fietsverkeer en het verblijfsgebied. Er ontstaan verrassende nieuwe plekken om elkaar te ontmoeten, uit te rusten of juist te spelen en de stad met haar veelzijdigheid en verhalen te ontdekken.
De concepten zijn met enthousiasme ontvangen door collega’s uit verschillende disciplines, deze ontwerpen geven een beeld hoe de toekomst eruit zou kunnen zien. We gaan nu het gesprek aan of het mogelijk is om dit in de praktijk te testen.
Andreas den Dekker (innovatie-adviseur PBK bij Gemeente Amsterdam)
En niet onbelangrijk: bij de implementatie van elke nieuwe brug die wordt afgesloten, kunnen de modules van de concepten gekozen worden door de buurt. Want de stem van Amsterdam, die doet ertoe!
Voor mij is dit project een schoolvoorbeeld van participatief onderzoek zoals het bedoeld is. In samenspraak met een hele diverse mix van bewoners, ondernemers, ambtenaren en creatieven tot de ultieme waarheid komen. Dat de gemeente ook vastberaden is voor de implementatie, laat zien hoe breed gedragen en doordacht de concepten zijn.
Arjen Heus (buurtmaker bij PLYGRND.city)
Houd onze website en social media in de gaten voor updates over de doorontwikkeling!